0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Vissza a természetbe – a városban is

A Tavaszkert Dísznövény 2024 Szakkiállítás és Vásár 34. alkalommal nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Budai Campusán.

A Budai Arborétumban szervezett népszerű esemény a természetet, a természet közelségét a dísznövényeken keresztül közvetíti a városi emberek számára.

A Budai Arborétumban szervezett Tavaszkert a városi embereknek szól elsősorban
Az intézményben sok évtizedes hagyományuk van
a tavaszi növényvásárt kísérő szakmai programoknak

A rendezvény megnyitóján Gyuricza Csaba, a MATE rektora föl­elevenítette, hogy az elmúlt százhetven évben a budai intézmény tizenhét különböző néven működött, ám az oktatási tevékenysége folyamatos volt, és egyre magasabb szinten, nemzetközileg is elismert képzések keretében folyt.

Az intézmény az 1950-es évek óta rendszeresen otthont adott kiállításoknak, bemutatóknak, dísznövénytermesztéssel kapcsolatos rendezvényeknek is.

Ezek utódja a Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék által 1987 óta szervezett április végi kiállítás. A rektor kiemelte, az ilyen eseményeken mindig arra figyelnek és figyeltek az elődök is, hogy a legújabb irányokat, növényeket mutassák be és azokat elérhetővé tegyék az érdeklődők számára. A legelső orchideakiállítást is az intézményben rendezték a nyolcvanas években, amikor a növény még kuriózumnak számított. Ez méltó hozzáállása az egyetemnek, hisz egy felsőoktatási intézménynek feladata, hogy a tudomány és a gyakorlat területén is példát és irányt mutasson.

Újbuda polgármestere, László Imre szerint a rendezvény külön varázsa, hogy a zajos időkben a nyugalom szigetét kínálja a látogatóknak a csodálatos terület. Orvosként két dolgot tart fontosnak, mondta: az oktatást és az egészségügyet, a jövő és a nemzet érdekében mindkettőt segíteni és támogatni kell. Úgy vélte, a Budai Arborétum mindkettőhöz hozzájárul, az oktatáshoz nagyon sok sikert, és főleg anyagi forrásokat kívánt.

A Tavaszkert megnyitóján került sor a Budai Campus főigazgatósága által kiírt hallgatói ötletpályázat eredményhirdetésére és díjkiosztójára is, amelyet az épületállványzat dekorációjára írtak ki.

Azért született a pályázat, hogy megpróbálják a campust minél otthonosabbá és hangulatosabbá, környezetbe illőbbé tenni a tájépítész hallgatók elképzelései alapján.
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: