0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Szántóföldi növények: merre, gazduram?

Április végén alig mozdul az élet a határban. Pedig a levágatlan kukorica sok helyen még ott áll, mellettük a felszántatlan őszi tarló szintén munkagépekre vár.

Kárpátalján a kivárás jellemzi mostanság leginkább mindazokat, akik a szántóföldi kultúrák termesztésére szakosodtak. Igaz is, ember legyen a talpán, aki megmondja, idén mely növényeket favorizáljunk. háztáji

– Több nyomós oka is van annak, hogy a kukorica ott szárad a mezőn – magyarázza Galajda Krisztián, Makkosjánosi környékén gazdálkodó fiatal földműves. – Egyrészt a mélyebb fekvésű felázott talajokra még nehéz a kombájnnal rámenni, másrészt pedig a terményt csak jóval az önköltségi ár alatt veszik át a felvásárlók.

Így aztán a legfontosabb takarmánynövényünkből idén mindenki csak annyit szándékozik vetni, amennyi a saját jószágállománya ellátásához szükséges. Így tervezek én is. Mindamellett az állatok takarmányozására szánt zabosborsó szaporítóanyaga már hetekkel ezelőtt a földbe került.
A nagy kérdés, mit vessünk?
A nagy kérdés, mit vessünk?
No és milyen lesz a folytatás?

– Az hatalmas dilemmát okoz valamennyiünknek. Tavalyelőtt még 150 forintnak megfelelő hrivnyáért vásárolták fel a nagykereskedők a frissen kicsépelt napraforgómag kilóját, az elmúlt évben már csak 100 forintnyi összeget kínáltak érte, és jelenleg is annyiért kel el. Még ezen is lenne némi haszon, ha közben az üzemanyagárak az utóbbi hónapokban nem szabadultak volna el oly drasztikus mértékben.

Jó hír viszont, hogy a nitrogénműtrágyához valamivel olcsóbban tudunk hozzájutni, mint tavaly ilyenkor.
Ukrajnában ma mindenki a szójára esküszik.

– Való igaz, hogy az elmúlt két évben a folyamatos kereslet mellett ez a növény hozta a legtöbb jövedelmet a termelők számára. Jelenleg a felvásárlási ár valamelyest alacsonyabb a tavalyinál, de ez még változhat. Félő, hogy negatív irányba, hisz, ha az országban többszörösére nő a szójával bevetett terület nagysága, akkor valószínű, hogy a termést csak dömping­áron tudjuk majd értékesíteni.

szója
Illusztráció
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: