0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Lucerna mint a jövő vegán fehérjeforrása

A dániai Aarhusi Egyetem tanulmánya, amely a pillangósok közé tartozó lucernában található elsődleges fehérje, a RuBisCO emészthetőségét vizsgálja, ígéretes eredményeket mutat.

A fehérje még alacsony tisztaság mellett is jó választás, ha helyben termelt növényi fehérjét keresünk élelmiszerekhez.

lucerna

Az emberi táplálkozás szempontjából kiemelten fontos a fehérje hozzáférhetőségének, megfizethetőségének, tápértékének és fenntarthatóságának biztosítása. A tudományos tanulmányok azonban jelentős kihívásokat jeleznek a 2050-re előre jelzett 10 milliárd fős globális népesség fehérjeszükségletének kielégítésében. A jelenlegi fogyasztási szokások, különösen az észak-amerikai és európai étrendekhez hasonlók, nem fenntarthatók.

Az új fehérjeforrások keresése arra késztette a kutatókat, hogy a zöld leveles hüvelyes növényeket vizsgálják. Dánia adottságait tekintve a lucerna ígéretes választásnak tűnik. Évelő, helyben termesztett, fenntartható fehérjeforrásként, amely évente többször is betakarítható, a lucerna potenciális jelentőséggel bír.

Az Aarhusi Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének dán kutatói megvizsgálták a lucernából származó RuBisCO fehérje emészthetőségét különböző tisztaságban, hogy új fehérjeforrásként vizsgálják. A kutatók megállapították, hogy a feldolgozási módszerek és a finomítási szintek eltérései ellenére a lucernából származó RuBisCO emésztését ezek a tényezők nem befolyásolták. Ezek az eredmények kulcsfontosságúak, mivel a RuBisCO-ban található esszenciális aminosavak összetétele meghaladja a szójafehérjét, amelyet Európa évente több millió tonnát importál takarmány és élelmiszer céljára. Számos dán cég dolgozik innovatív módon növényi alapú fehérje-előállítással, de az Unibio fehérjegyártó cég úttörő szerepet játszott egy olyan technológiában, amely szinte határtalan mennyiségű fehérjét képes előállítani fermentációval. Ahogy arról korábban mi is beszámolt (Import szója helyett lucernafehérje, A lucerna mint fehérjeforrás), ez az erjesztési folyamat Uniprotein®-t eredményez, amely állatok takarmányaként, akvakultúra- és állateledelként engedélyezett az EU-ban, és jelenleg is folynak az erőfeszítések az emberi fogyasztásra való adaptálására.

Forrás: Food Nation Denmark

Magazin ajánló: