0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

12 millió uborka terem az ország legnagyobb üvegházában

Elkezdődött az uborkaszezon Ácson a GreenCoop szövetkezet legújabb, hatodik üvegházában, amely egyben Magyarország legnagyobb és legmodernebb hasonló jellegű épülete is.

A 6,5 hektár alapterületen évi 12 millió darab salátauborkát termesztenek majd. A május 17-ei üvegházmegnyitón részt vett Dr. Nagy István agrárminiszter, Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és kormánybiztos, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Dr. Kancz Csaba Komárom-Esztergom vármegyei főispán, valamint Dr. Szentirmai István, Ács polgármestere is.

A 6 milliárd forint értékű beruházással a régió legnagyobb üvegházgazdálkodása jött létre Ácson, amelyhez a GreenCoop szövetkezet 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Vidékfejlesztési Program keretében.

Fotó: GreenCoop
Az új uborkatermesztő üvegházat évente kétszer telepítik be uborkával, összesen mintegy 335 500 tövet ültetnek el. Az üvegház megnyitásával 80 új állandó munkahelyet teremtettek a régióban, a szedés időszakában pedig további több tucat idénymunkást foglalkoztatnak.

Dr. Nagy István agrárminiszter a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy határon innen és túl egy térséget alkotunk, amelynek közös kincse a termálvíz. Aki ezt felismeri, mint a GreenCoop szövetkezet is a geotermikus kutak használatával, az sikeres vállalkozást tud építeni. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy mindenkit csak ennek a jól működő modellnek a követésére tud biztatni. Hozzátette: élnünk kell az elérhető pályázati lehetőségekkel, folyamatosan fejlesztve gazdaságainkat, magunk mögött hagyva a 20. századi technológiákat.

Fotó: GreenCoop

A GreenCoop szövetkezet már több mint 15 éve foglalkozik paradicsomtermesztéssel, Vidám Paradicsom márkájuk évek óta a vásárlók kedvence. Szlovákiában piacvezetők az ország legnagyobb üvegházi gazdaságával, és termékeik elérhetők a magyar piacon is. Öt üvegházukban összesen 25 hektáron évi 10 000 tonna paradicsomot termesztenek, ezt egészítette most ki az új, 6,5 hektáros üvegház Ácson.

Modern, holland technológiával működtetett üvegházukban biológiai növényvédelmet alkalmaznak, a fűtésre geotermikus energiát használnak, a szükséges energiát fotovoltaikus panelekkel biztosítják, valamint összegyűjtött esővízzel öntöznek.

Cégcsoport szinten törekednek arra, hogy a termesztés során minimalizálják a környezeti terhelést.

Fotó: GreenCoop

„Az első, csallóközaranyosi üvegházunk építésekor összeállt egy fiatal csapat. Ezzel a csapattal az elmúlt 20 évben sikerült a régió egyetlen nemzetközi termelői csoportosulását létrehoznunk, amely most már 500 munkatárssal működik. Most viszont ne felejtsünk el megállni egy pillanatra, és legyünk hálásak azért, ahová eljutottunk. Köszönöm a kollégáknak, hogy ma itt ünnepelhetünk, mert a rengeteg munka nélkül, amit mindannyian belefektettünk ebbe az üvegházba, ma nem állhatnánk itt” – mondta Bindics Zsolt, a GreenCoop szövetkezet elnöke.

Fotó: GreenCoop

A GreenCoop szövetkezet által termesztett salátauborkák a régió számos kereskedőjéhez eljutnak, Magyarországon például a SPAR boltjaiban vásárolhatók meg, de ugyanúgy megtalálhatók Szlovákiában a BILLA, COOP Jednota, Kaufland, Lidl, Tesco, valamint Csehországban az Albert és Tesco áruházakban.

Forrás: GreenCoop

Magazin ajánló: