A hónap elején – az évszakhoz képest szokatlanul hideg idő ellenére – elindult a borsószezon Peruban. A betakarítás kezdete azért is érdekes Európa számára, mert az öreg kontinens a legfőbb felvevőpiaca a perui cukorborsónak. Az első szállítmányok ennek rendje és módja szerint a napokban meg is indultak Európa irányába.
A perui magasföldek kiválóan alkalmasak borsó termesztésére a nagy tengerszint feletti magasság, a sok csapadék, a jó minőségű talaj és az éjszakai és nappali hőmérséklet közti nagy különbség miatt. Az itt termesztett borsókat tavasszal a környék olvadó gleccserei öntözik.
A különféle borsók egyébként nem ritka növények, valójában egyáltalán nem kényesek. Emiatt a világ csaknem 100 országában termesztik Ázsiától Európán és Afrikán át Amerikáig. Mindössze sok napsugárzásra és tápanyagban gazdag talajra van szüksége a megfelelő mennyiségű és minőségű terméshozam eléréséhez.
A más kontinensről érkező élelmiszerekkel azért is érdemes óvatosan bánni, mert rendkívüli ökológiai terheléssel jár, míg több ezer kilométeres távolságról leszállítják az árut, valamint a helyi termelés esetén – főleg, ha mi magunk termesztjük – 100 százalékig biztosak lehetünk abban, hogy mivel vegyszerekkel érintkezett, vagy nem érintkezett a növény.