0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Itthon is megterem a kiváló cukorborsó, jobb elkerülni az importárut

Bár a perui cukorborsók első szállítmányai hamarosan elérik Európa partjait, a hüvelyestől fogyasztandó finomság itthon is könnyűszerrel termeszthető, és nem szükséges több ezer kilométert utaztatott borsót az ételbe rakni.

A hónap elején – az évszakhoz képest szokatlanul hideg idő ellenére – elindult a borsószezon Peruban. A betakarítás kezdete azért is érdekes Európa számára, mert az öreg kontinens a legfőbb felvevőpiaca a perui cukorborsónak. Az első szállítmányok ennek rendje és módja szerint a napokban meg is indultak Európa irányába.

cukorborsó
Perui cukorborsó ültetvény
Forrás: www.northbayproduce.com
Bár itthon gyakran keverik, és valójában sok hasonlóság a két növény között, a cukorborsó nem teljesen ugyanaz, mint a zöldborsó. Előbbit ugyanis nem szükséges megpucolni, sőt, semmi szükség rá, hiszen egészben, hüvelyével együtt bátran fogyasztandó.

A perui magasföldek kiválóan alkalmasak borsó termesztésére a nagy tengerszint feletti magasság, a sok csapadék, a jó minőségű talaj és az éjszakai és nappali hőmérséklet közti nagy különbség miatt. Az itt termesztett borsókat tavasszal a környék olvadó gleccserei öntözik.

A különféle borsók egyébként nem ritka növények, valójában egyáltalán nem kényesek. Emiatt a világ csaknem 100 országában termesztik Ázsiától Európán és Afrikán át Amerikáig. Mindössze sok napsugárzásra és tápanyagban gazdag talajra van szüksége a megfelelő mennyiségű és minőségű terméshozam eléréséhez.

cukorborsó
Perui cukorborsó
Forrás: www.northbayproduce.com
Ősszel vagy télen vetendő, a hideget jól bírja, tavasszal pedig itthon is szüretelhetővé válik. Így valójában nem kell várni a távolról érkező cukorborsóra, hiszen ez a fajta itthon is viszonylag könnyen, szabadföldön és beltérben egyaránt termeszthető, májusban pedig már élvezhetjük is a termést.

A más kontinensről érkező élelmiszerekkel azért is érdemes óvatosan bánni, mert rendkívüli ökológiai terheléssel jár, míg több ezer kilométeres távolságról leszállítják az árut, valamint a helyi termelés esetén – főleg, ha mi magunk termesztjük – 100 százalékig biztosak lehetünk abban, hogy mivel vegyszerekkel érintkezett, vagy nem érintkezett a növény.

Forrás: magyarmezigazdadag.hu / freshplaza.com

Magazin ajánló: