
A programot Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója vezette le. A kiásott mintagödör talajszelvényét Vona Márton, a Csernozjom Kft. tulajdonosa és ügyvezetője segítségével ismerhették meg a jelenlévők. A szakember előadásában kiemelte a talajok ismeretének fontosságát, gazdasági jelentőségét, ami a precíz gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen. Előadásából kicsengett hitvallása: „a talaj az élelmiszertermelés kulcsa és záloga”.
A közel 1,2 méter mélyen kiásott mintagödörben három határozottan megkülönböztethető szintet (A, B, C) lehetett látni, amelyek a talaj fejlődése során képződtek. A különböző szintek a talajgenetikai folyamatok hatására alakulnak ki, míg a talajrétegeket főként emberi műveletek alakítják (pl. talajművelés, szántás, öntözés).
A Soltvadkerten kiásott talajgödör fala szép szelvényezettséget mutatott, ahol markáns határvonallal látszódtak a talaj szintjeiben a fejlődéstörténeti változások. Más eseteknél a talajszintek között leggyakrabban átmeneti szint látható.
Látható volt az altalajban 1-2 méter mélységben, hogy a felső szintben lévő homok iszapos, humuszos szinteket temetett el, amiket a szőlő gyökerei elérnek, és abból táplálkoznak. Az ilyen rétegeződésű talajok termékenyek.
