0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Talajszelvény-bemutató homokon

A talaj a szabadföldi növénytermesztés alapja, és felbecsülhetetlen érték a mezőgazdaságban. Benne gyökeresednek és belőle élnek a fák, cserjék, évelő és egynyári növények. Ezért a talajok ismerete, fenntartása, védelme kötelessége a szakembereknek.

Az elérhető tápanyagtartalom

eredmények

Vona Márton talajszkennerrel végzett méréseket a kiásott gödör szintjeiből vett talajmintákon. Ez az eszköz alkalmas a talaj kémiai jellemzésére, és nagy előnye, hogy egy órán belül információt ad a talaj tápanyag-tartalmáról.

A kapott eredmények birtokában pedig a táp­anyag extrém változásánál gyors döntés hozható a szükséges beavatkozásról.

Ez nagyban segítheti a gazdák munkáját a szőlő fajtájához és fejlődési szakaszaihoz illesztett tápanyagpótlás érdekében, ugyanis a szőlő eltérő mértékben igényli a különféle tápelemeket például rügyfakadáskor, virágzáskor vagy zsendüléskor. A méréseknél azonnal látható, hogy milyen tápanyagot kell a vizsgált rétegbe juttatni, és nem kell várni a több hétig tartó laboratóriumi vizsgálatokra.

A minták mérési adatai a táblázatban láthatók, és ezek az értékek mutatják meg, hogy milyen tápanyaghiány vagy -többlet van az egyes talajszintekben. A makrotápelemeket (N, P, K, Mg) általában a talajba dolgozzuk be, a mikroelemek lombra permetezve is hatékonyak.

Az észszerű és harmonikus táp­anyag-gazdálkodáshoz egyszerre érdemes talaj- és növényvizsgálatokat végezni.

Ezek eredményeiből lehet megtudni, hogy a tőkék mennyi tápanyagot vettek ki a talajból (levélanalízis), és a talajban keletkezett hiányt melyik tápanyaggal és mikor kell pótolni (talajanalízis). A táblázat utolsó sora a kationcsere-kapacitás (CEC = Cation Exchange Capacity) értékét mutatja, ami kulcstényező a talaj termőképességének javításához. Értéke megmutatja, hogy az adott talaj mennyi pozitív töltésű iont (kationt, pl. P, K, Mg) képes megtartani, közülük mennyi képes kicserélődő formában lekötődni. A tápanyagok kémiai összetételét és a szőlő számára való elérhetőségét befolyásolja a talaj ásványi összetétele, humusztartalma és a pH-értéke.

A talaj mint polidiszperz rendszer különféle méretű szemcsékből áll, ez adja a mechanikai összetételét.

A talaj szerkezete a mechanikai elemek aggregálódásával alakul ki, amit az emberi beavatkozás is befolyásol. A talaj kötöttségét a talajkolloidok mennyisége határozza meg. A talaj kémhatásának jellemzője a mésztartalom, amit a helyszínen sósav vagy ecetsav talajra csepegtetésével állapíthatunk meg. A termesztés szempontjából igen értékes a talaj szerves anyaga, tágabb értelemben a sötét színű humusztartalma, ami növényi és állati maradványokból keletkezik mikroorganizmusok tevékenysége során.

Szerves és műtrágya is kell

Soltvadkerten a bemutatott területen a homok és a lösz váltakozó rétegekben építi fel a térszintet. A homok szénsavas meszet tartalmaz, csernozjom jellegű, mert benne elegendő kolloid és humusz halmozódott fel. A felső réteg szélhordta hordalékos homoktalaj, alatta a második réteg egy csernozjomos réti talaj, ami mocsaras előéletű, és a legalsó rétege a lösz alapkőzet. Mindhárom réteg színében, szerkezetében határozottan eltért egymástól. A mintaszelvényben a tőkék gyökérzete körülbelül 1,2 méter mélységben látható volt.

A nedvkeringésük már megindult, amit a belőlük kijövő vízcseppek jeleztek.

A bemutatott eredmények alapján látható, hogy a szőlőtelepítést megelőzően, de azt követően is fontos a talaj megismerése. Ennek alapján érdemes pótolni a hiányzó szerves anyagot, a makro- és a mikroelemeket, de figyelembe kell venni a termesztés idején is a futóhomok jellegét (kifúvás, homokverés). Ezért érdemes tavasszal zöldtrágyanövényeket (pl. rozsot) vetni és még a kalászhányás előtt a talajba dolgozni. Mivel a homok humuszban szegény, fontos a szerves és a műtrágya együttes alkalmazása.

Nagyon eredményes telepítés előtt a homokon az Egerszegi-féle réteges talajjavítás, aminek során három szintre juttatunk minden alkalommal 2-3 tonna szerves trágyát hektáronként, ami istállótrágya, de zöldtrágya is lehet.
Frittmann Péter
Frittmann Péter borász mutatta be a Generosából készült reduktív és érlelt borokat

A program részeként szó esett a vizsgált területen termesztett Generosa fajtáról, nemesítéséről, termesztési és borászati értékeiről is, utóbbiról kóstoló során meg is győződhettünk. A bemutatott reduktív és érlelt borok a Frittmann Testvérek Kft. pincéjében készültek. A fajtáról és a reduktív borkészítési technológiájáról, tapasztalatairól Frittmann Péter borász elmondta, hogy

a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben Kecskeméten nemesített borszőlőfajta mind ter­mesztési, mind borászati tulajdonságaiban igen értékes, kiválóan alkalmas minőségi borok készítésére a Kunsági borvidéken.
Ez is érdekelheti:
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: