0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Precíziós hagymatermesztés

A szigorodó környezetvédelmi előírások és a fokozódó munkaerőhiány következtében mindinkább ráterelődik a figyelem a kevesebb növényvédő szer alkalmazását, illetve a kézi munkák kiváltását lehetővé tevő termesztési és növényvédelmi technológiákra.

Ennek kapcsán indította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanáccsal a szabadföldi zöldség- és gyógynövénytermesztésben használható precíziós növényvédelmi technológiák és agrorobotok gyakorlati alkalmazását bemutató rendezvénysorozatot.vöröshagyma

Az első állomáson, Szabadszálláson 15 hektáros hagymatáblán vizsgáztak a korszerű megoldások, eszközök, a megvalósítást a Róna Ker-Tész Kft. operatív programja tette lehetővé.
Szabadszállás
Március 16-18-án vetett állomány Szabadszálláson
Varga István
Varga István: Minden technológiai
elemre figyelni kell

A hagymatermesztés technológiája sok apró részletből, mozaikból tevődik össze, és a sikerhez az igen összetett munkának minden elemére figyelni kell a terület-kiválasztástól kezdve a talaj-előkészítésen, növényvédelmen keresztül a betakarításig, hangsúlyozta Varga István. A házigazda szabadszállási Róna Mezőgazdasági Szövetkezet kertészeti ágazatvezetője rámutatott, hogy a terület kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a hagyma is szereti a jó vízgazdálkodású talajokat, de legalább ennyire lényeges szempont, hogy gyomnövényekkel fertőzött területre ne vessünk.

Fontos az elővetemények helyes megválasztása, a szakszerű tarlókezelés és a talajnedvesség megőrzése.

Ebből a tekintetből a gabona elővetemény jónak tűnik, hiszen korán lekerül a területről, és a kétszikű gyomok is visszaszoríthatók. A feladat bonyolult, a zöldségtermelőknél akár több évtizedes munka tapasztalatainak egymásra rakásából tevődik össze.

Folyamatos adagolás

A tápanyag-utánpótlásban arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a kijuttatás soha ne lökésszerű legyen, inkább 70-80 napig, illetve a teljes vegetációban folyamatosan, lassan feltáródó tápanyaghoz jusson a növény. A ma már elérhető komplex műtrágyák nem drágábbak, mint ha a tápanyagokat külön-külön vennék meg a termelők. A magas nitrogéntartalmú trágyázás nem előnyös, mert hirtelen vegetatív állapotba kezd átmenni hagyma, illetve megvastagszik a nyaka, ez pedig későbbi érést eredményez, és megnehezíti a tárolást, osztotta meg tapasztalatait a szakember.

A hagyma folyamatos vízellátást igényel, amiben természetesen vannak csúcsok.

Ehhez rendelkezésre állnak a korszerű kijuttatási technológiák, a szerencsésebb termelők cseppszalagos vagy akár mikroszórófejes öntözéssel dolgoznak. Az egyik legnagyobb gond, hogy a tartós öntözés árthat a talajnak. Ugyanakkor az előbb említett eszközökkel a tápanyagot is sokkal könnyebben ki lehet juttatni. Szabadszálláson lineár és csévélődobos öntözőket egyaránt alkalmaznak a vöröshagymában, de a távlati terveikben szerepel, hogy a szabadföldi zöldségfélék akár teljes területén kiépítik a mikroszórófejes öntözést. Ha magas terméshozamot és jó minőséget akarnak elérni,

a szakember nem javasolja senkinek, hogy öntözési lehetőség nélkül belevágjon a vöröshagyma ter­mesztésébe.
precíziós permetezőgép
A precíziós permetezőgép célzott növényvédőszer-kijuttatást tesz lehetővé
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: