0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Jót tesz a szervezetünknek a hagyma, ha rendszeresen fogyasztjuk?

A hagymafélék a magyar tradicionális ételek szerves részét képezik már évszázadok óta, és nagyon sok étel fontos alapanyagaként szolgálnak. Szerencsénk van ezzel, mert egyre több kutatás tárja fel egészségmegőrző hatását.

A hagyma beiktatása a napi étkezésbe talán nem úgy hangzik, mint a wellnesshez vezető hagyományos út. Valójában azonban lenyűgöző előnyökkel jár, ha rendszeres hozzáadjuk az ételeinkhez: nem csak pikáns ízzel gazdagítja, hanem pozitívan befolyásolja az egészséget is.

vöröshagyma, lilahagymaHa szereti a hagymát, és kíváncsi hogy, mi történik a testével, amikor ezeket a csípős zöldségeket fogyasztja, készüljön fel, a legjobbakra! Itt van néhány hatás, amit megfigyelhetünk, ha rendszeres hagymafogyasztók vagyunk.

A hagyma a vitaminok, ásványi anyagok és növényi vegyületek természetes forrása, sokrétegű, ízletes csomagba csomagolva. Bár a hagymának különböző fajtái vannak, például a  vörös-, a lila- a zöld- vagy a saláta hagyma, ez alapján az ízük és kulináris felhasználásuk is eltérő lehet, de tápanyag-összetételükben mind hasonlók.

Jó ha tudjuk, hogy egy közepes méretű hagymában 44 kalória található, és benne van a napi C-vitamin szükségletünk 20 százaléka. Emellett található benne B6-vitamin, folsav, kálium, és mangán is. Ezen felül nagyon sok benne az antioxidáns, például a quercetin is, ami kiváló gyulladásgátló.

Hagyma a bélben

A hagyma természetes forrása a prebiotikumoknak, amelyek szükségesek az optimális bélrendszer egészséghez. A prebiotikumok olyan nem emészthető rostok, amelyek táplálékul szolgálnak a hasznos bélbaktériumok számára, elősegítve azok növekedését és ösztönözve a kiegyensúlyozott bélflóra kialakulását. . A hagymában sok az inulin nevű rost, aminek prebiotikus hatása is van. Továbbá bizonyítékok arra utalnak, hogy a hagymában található allicin nevű vegyület szintén segíthet az egészséges bélrendszer támogatásában

hagyma, zöldségek, saláta

A hagyma rendszeres fogyasztása a szív egészségét is támogatja.Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokai bizonyítottak, a benne lévő kvercetin pedig  vérnyomáscsökkentő hatású. Emellett a kvercetinről kimutatták, hogy segít csökkenteni a triglicerideket és a koleszterinszintet is. Összességében a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Egy tanulmány szerint a hagymafogyasztás a csontok egészségének is nagyon jót tesz. Akik sok hagymát esznek, azoknak szilárdabbak, erősebben és ellenállóbbak a csontjai, és 20 százalékkal kisebb az esélyük a csonttörésekre.

Hasznos a szem egészségének támogatásában is. Gazdag kénben, amely fontos a glutation, a szervezet egyik legerősebb antioxidánsának előállításához. Ez az antioxidáns különösen szükséges a szem egészségéhez, mivel segít megelőzni az időskori szürkehályog és a zöldhályog kialakulását. Ezért a hagyma beépítése az étrendbe potenciálisan támogathatja és fenntarthatja a szem jó egészségét.

hagyma, hal

Figyelemre méltó, hogy hozzájárulhat a rák megelőzéséhez is. Gazdag antioxidánsokban és kéntartalmú vegyületekben, amelyek potenciálisan csökkenthetik bizonyos ráktípusok, köztük a tüdő-, a prosztata- és a gyomorrák kockázatát.

Köztudottan antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezhet, amelyek segíthetnek a veszélyes baktériumok elleni küzdelemben és a fertőzések csökkentésében.

Viszont számtalan előnye ellenére nem biztos, hogy mindenkinek ajánlott a fogyasztása.  A fruktán, egyfajta összetett szénhidrát egyeseknél emésztési panaszokat válthat ki. Ezek a vegyületek puffadást és gyomorgörcsöket okozhatnak.  Következésképpen, bár a hagyma általában a legtöbb étrend jótékony kiegészítője, az emésztési problémákkal küzdő egyéneknek korlátozni kell a fogyasztását, különösen nyersen. Párolva vagy karamellizálva viszont jobban tolerálható.

A hagymafogyasztás másik hátránya, hogy magas kéntartalma miatt rossz leheletet, vagyis szájszagot okozhat, de ezt különböző praktikákkal ellensúlyozni lehet.

Ha érdekel a magyar hagymatermesztés hírei:

Hagyma, te édes! – Magyar Mezőgazdaság (magyarmezogazdasag.hu)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com/