dió Szerző: Nemcsák László
Ennek megértéséhez ismernünk kell a dió túlélési stratégiáját a természetben.
A magonc és a fajtadió
A dió természete igen változatos, bár főként belső, élettani jellegű tulajdonságokban vannak közöttük a különbségek. Az utódok rendkívül vegyesek, sokuk különböző környezeti feltételekhez alkalmazkodik. Valószínűleg az ilyen egyedek lesznek a legéletképesebbek, és ezek terjeszkednek tovább, így biztosítva a faj fennmaradását hosszú távon.
Ez csak az emberek szemszögéből lehet problémás, hiszen nekünk fontosak a dió termésének kedvező tulajdonságai, amelyek biztosítják azt, hogy kiváló minőségű diónk teremjen a kertünkben.
Sok paraméternek kell megfelelni egy jó minőségű diófajtának, és ezt egyedül oltványok használatával lehet biztosítani. A faiskolában kapható fajtadiók mind-mind ugyanannak az egyednek a klónjai, fajtától függően.
A magoncdió lehet akár jó is, de nagyobb a valószínűsége, hogy nem hozza az oltott dió tulajdonságait, de erre sok esetben csak az ültetés után tíz évvel jövünk rá.
Igaz, hogy nincs ingyen, mint a magról szaporított diófa, de sokszorosan meg fogja hálálni a befektetést az évek során.
Fajták értékmérő tulajdonságai
- A termés mennyisége
- A termés minősége
- A mag/bél aránya
- A héjvastagság
- A klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodóképesség
- A szárazságtűrés
- A fagyérzékenység
- A termés érési ideje
- A termés alakja, megjelenése, színe, mérete
- Növényvédelmi érzékenysége