0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Lóbabból csoki – új alapanyag a láthatáron

A piacra kerülő kakaómentes csokoládéporoktól eltérően az új csoki egyetlen nyersanyagra támaszkodik: a szerény lóbabra.

A kakaómentes csokoládénak mostanában nagy a divatja – írja a Foodnavigator. A kakaóbab-termesztése és szállítása ugyanis számos aggodalomra adhat okot: erdőirtás, magas szén-dioxid-kibocsátás, sőt humanitárius problémák is terhelik. Épp ezért

világszerte gondolkodnak a csokiban lévő kakaó kiváltásán.
csokoládé
Illusztráció
Forrás: Freepik

Eddig is számos összetevővel kísérleteztek a csokoládé ízének, állagának és megjelenésének újraalkotásához, például gabonával, szentjánoskenyérrel, tigrismogyoróval. Most pedig egy régi-új édesség-alapanyagot talált egy egyesült királyságbeli induló vállalkozás.

A keleti konyhák számos édességet készítenek babból – ebből lehet majd az új csoki is.

Hogyan készül csokoládé lóbabból?

Becslések szerint évente 740 tonna lóbabot takarítanak be az Egyesült Királyságban, ahol a csokit kakaómentesen újragondoló új cég, a Nukoko székhelye található. Az induló vállalkozás olyan technológiát fejlesztett ki, amely ezt a babféleséget csokoládévá alakítja.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/FoodNavigator

Magazin ajánló: