0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

A dió nekünk terem

A diót mindenki ismeri, ősidők óta ott áll a kertekben, nekünk terem, mégis azt gondoljuk, hogy szüksége van némi figyelemfelkeltésre, mert nem értékeljük úgy, ahogyan megérdemelné.

Szeretjük a bejgliben és más édességekben, a karácsonyi időszak sztárja, aztán szinte elfeledjük majdnem egy évre. Pedig a dió aranyat ér. Sorozatunkban mindent elárulunk róla: részletesen foglalkozunk a fajtáival, a fák ültetésével, gondozásával, a termés feldolgozásával, és ami a legfontosabb, az élettani hatásaival.

diófa
A Grandio ültetvény

A jó öreg diófa

Őshonos növény, már megszoktuk, hogy mindenütt ott van, ezért nem tekintünk rá igazi értékként. Pedig nekünk terem, csodálatos terméséért nem kell a bolygó másik felére utazni, és nem is kell onnét szállítani.

Még a klímaváltozásban is számíthatunk rá, bírja a mínusz 30 °C-ot is, megbirkózik a meleggel, bár ha kevés vizet kap, azért figyelmeztet bennünket: kisebb termésekkel ajándékoz meg.

Ha valaki most ültet Érdemes fajtadiót választani, amely ellenálló a késői fagyokra, tűri a csapadékot és az aszályt is, érdemes figyelni a héj-bél arányára, a magok olajtartalmára, és hogy mikor virágzik. A kertekben álló idős fák feltehetően szórványdiók, azaz nem egy fajtának a klónjai, elképzelhető, hogy abból keltek ki, amit éppen egy madár elszórt.

diófaSzeret magányosan álldogálni

Szeret egyedül lenni, szoliter fa. A magyar fajtáknak hatalmas koronájuk van, ezért biztosítsunk neki kellő helyet. Ha a közelében más növények is vannak, konfliktus lesz közöttük és a dió fog nyerni. Jól tűri a kérge a durvább dörzsölést, és jól tűri azt is, ha megsérül.

A feltételezések szerint ez hagyományos életmódjából következik, régen, amikor a mezőkön nőtt, bölények és egyéb nagytestű állatok dörzsölését is el kellett viselnie.

Ha van tere, szépen beszoknyásodik, azaz egészen alacsonyan is nőnek ágai, ez védi az állatokat, amelyek cserébe oda ürítenek, ezzel táplálva a gyökere közelében a talajt.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: