0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Jól érzi-e magát a növény?

Egy korszerű, kilenchektáros holland orchideakertészetben szeretnének még egy lépést tenni az autonóm termesztés irányába, melynek központjában a ter­mesztett növény, a Phalaenopsis jólléte állna.

Annak megteremtéséhez először is információra van szükségük magáról a növényről, amit a Sendot vállalat munkatársai fotoszintézis-érzékelőikkel gyűjtenek be. Ezekkel a szenzorokkal ugyanis megállapítható, hogy a termesztés során rendelkezésre álló fényt milyen hatékonyan használják fel a növények.

A kifejlett növény levelére csíptetett mérőműszer tizenöt másodpercenként, üvegszálakon keresztül kis fényimpulzust bocsát ki a levél felszínére és detektálja, hogy a fény melyik része nyelődik el hatékonyan.

A termesztőberendezésben lévő minden fajtánál végeznek méréseket, a kapott eredményeket összesítik, ami átfogó képet mutat majd a fény felhasználásának hatékonyságáról. Ez elegendő ahhoz, hogy megtudják, a növények jól érzik-e magukat, szükséges-e bármiféle technológiai beavatkozást tenni, hogy javítsanak az aktuális „közérzetükön”. Az érzékelők előnye, hogy általuk betekintés nyerhető a valós idejű adatokba.

A fotoszintézist mérő szenzor fejlesztése folyamatos, jelenleg az érzékelőkkel nyert adatok klímakomputerre való átvitelén is dolgoznak a fejlesztők.

orchidea

Forrás: Kertészet és Szőlészet/bpnieuws.nl

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: