0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Kedvencünk, a guzmánia

A broméliafélék (Bromeliaceae) családjába bár több mint 3000 különböző faj tartozik, közülük mégis a legnépszerűbb a guzmánia.

A broméliafélék többsége Dél-Amerika trópusairól származik. Köztük található egy fontos haszonnövény, a kedvelt gyümölcsöt termő ananász is. A növénycsalád cserepes dísznövényként tartott képviselői között találhatjuk a Guzmania-, az Aechmea-, a Vriesea- a Tillandsia-fajokat. Közülük mégis a legnépszerűbb a guzmánia, amely a nevét a spanyol származású gyógyszerész és növénygyűjtő, Anastasio Guzman után kapta.

Fotó: Botanika Kft.

A különleges megjelenésű növény a legkülönfélébb beltéri (lakótér, fürdőszoba, nappali, iroda, szálloda) elhelyezésben megállja a helyét.

Rozettát képző fényes zöld leveleinek közepéből törnek elő a narancssárga, piros vagy sárga árnyalatokban pompázó, szemet gyönyörködtető, színes fellevelek.

Díszítőértéküket hosszan, 3-6 hónapon át megőrzik. Aki szeretné jól gondozni, világos, de tűző naptól védett környezetben helyezze el és az öntözést a tölcsérén keresztül végezze.

A guzmánia az egyik legkönnyebben gondozható szobanövény. A legtöbb broméliához hasonlóan eredeti termőhelyén a fákon nő, és ritkán ereszt gyökeret a talajba. Ez az oka, hogy a vizet és a tápanyagokat a levelei által formált tölcsérben gyűjti, és innen szívja föl.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: