0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Új magyar egynyárifajta született

A MATE kutatócsoportja idén megkezdi a Rudbeckia hirta Shady Girl fajta felszaporítását, a következő évtől pedig a fajtahasznosítást.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet dísznövénytermesztési és zöldfelület-gazdálkodási kutatócsoportja többéves nemesítési tevékenységének első nagyobb eredményeként CPVO-fajtaoltalmat kapott a Rudbeckia hirta Shady Girl. A kutatócsoport idén megkezdi a fajta felszaporítását, a következő évtől pedig a fajtahasznosítást. Cikkünkben a Rudbeckia hirta nemesítési céljairól, valamint a Shady Girl létrejöttéről írunk.

Shady Girl
A közelmúltban kapott CPVOfajtaoltalmat a MATE Shady Girl fajtája

A gyors terjeszkedéssel és megnövekedett infrastruktúra-terheléssel jellemezhető urbanizáció következtében csökken a természetes élőhelyek száma és területi aránya. A városiasodás és az éghajlatváltozás emellett erős hatást gyakorol a természetes élőhelyek, települések és az ipari és termelő területek közötti egyensúlyra is.

A hőmérséklet emelkedése a városokban fokozottan érezhető, melynek enyhítésében vitathatatlan szerepük van a növényeknek, zöldfelületeknek.

A városok hőszigetként működnek, ám ha több funkcionális zöldet alakítunk ki, például tetőkerteket, zöldhomlokzatokat, hagyományos fákkal szegélyezett utcákat, parkokat vagy virágágyásokat, ez a kedvezőtlen hatás mérsékelhető.

Fotó: Pixabay
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: