0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Súlyos jégverés tarolt Ausztriában

Óriási pusztítást hagyott maga után Burgenlandban az év első heves jégesője, az első becslések szerint 1,3 millió eurós a mezőgazdasági kár a Fertő tó környéki mintegy 5000 hektáron. Tirolban is volt vihar, ott 180 ezer eurónyi kárt számoltak eddig.

Ahogy ebben a cikkünkben is röviden szó volt róla, a pünkösdi hétvégét nemcsak nálunk tarkították zivatarok, szupercellák és több helyen felhőszakadás, hanem több más közép-európai térségben is. Ausztriában a helyi agrárfókuszú biztosítótársaság, az Österreichische Hagelversicherung közlése szerint

a Fertő tó környezetében, Neusiedl am See és Kismarton határában mintegy 5000 hektárról jelentettek károkat, szőlő- és gyümölcsültetvények, illetve szántóterületek egyaránt voltak az érintett területeken.

Május 19-én este Tirolban is súlyos vihar volt, Innsbruck környékéről 180 ezer eurónyi mezőgazdasági kárt jelentettek, ott főleg zöldségkultúrák és gyümölcsültetvények károsodtak, részben jégvédő hálók is tönkrementek.

„Az éghajlatváltozás miatt a jégesők a jövőben egyre intenzívebben és gyakrabban fordulnak elő; természeti katasztrófákkal foglalkozó biztosítótársaságként már évek óta figyeljük ezeket a fejleményeket”,

idézte a fruchthadel.de portál dr. Kurt Weinbergert, az Österreichische Hagelversicherung igazgatótanácsának elnökét, aki kifejtette, hogy a mezőgazdaságban – ahol az eredmény 80%-a az időjárástól függ – ez csak átfogó kockázat-megelőzéssel kezelhető.

Illusztráció

A geológiával, geofizikával, klímakutatással és meteorológiával egyaránt foglalkozó GeoSphere Austria kutatói pedig arra mutattak rá, hogy a globális felmelegedés nemcsak a jégesők gyakoriságát, de a jégszemek méretét is növeli. A mostanihoz hasonló, kis kiterjedésű heves zivatarokra különösen az Alpok északi peremén és Ausztria déli részén nagy az esély, fejtette ki a fruchthandel.de kérdésére dr. Andreas Schaffhauser, a GeoSphere Austria igazgatója, hozzátéve, hogy

„a rekordokat döntögető viharok a jövőben már nem kivételek lesznek, hanem a mindennapjaink részévé válnak, ha nem vesszük kézbe a globális felmelegedést”.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu