0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

A meleg, záporos idő segíti a szántóföldi növényeket

A főként záporos csapadékból származó rendszeres öntözés, a meleg idővel párosulva, jót tesz a szemnövekedés fázisában lévő szántóföldi növényeknek, ugyanakkor a növényvédelemre is jobban oda kell figyelni ilyen időjárási körülmények közt.

Az elmúlt egy hétben elég mozgalmasan alakult időjárásunk. Múlt csütörtökön este délnyugat felől egy hidegfront csapadéktömbje érte el hazánkat, amely északkelet felé haladva még pénteken is sokfelé okozott esős időt. Ezt követően szombaton kevesebb, vasárnap és hétfőn többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, majd kedden ismét délnyugat felől, látványos felhőképpel zivatarlánc érte el az országot. Főként a Dunántúlon és az Alföld délkeleti felén fordultak elő viharos széllel kísért heves zivatarok, felhőszakadások. A múlt hét eleje óta hazánk jelentős részén 20 és 50 mm közötti csapadék hullott, néhol ennél is jóval több esett.

Az elmúlt egy hétben nemcsak a felszín közeli talajréteg, hanem a felső fél méteres réteg is sokfelé átnedvesedett, jelentősen nőtt a nedvességtartalma az egy héttel ezelőtti állapothoz képest, bár foltokban, főként az ország keleti felén vannak még területek, ahol a középső réteg még elég száraz. A fél méternél mélyebb talajréteg továbbra is bőven tartalmaz nedvességet, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során.

A hőmérséklet az ország északkeleti harmadán az ilyenkor szokásos értékek körül, míg délen és a Dunántúlon 1-3 fokkal a fölött alakult. Éjszakánként jellemzően 12-16 fok közé hűlt le a levegő, a hétvégén főként északkeleten voltak ennél pár fokkal hűvösebb hajnalok. A legmelegebb órákban pedig többnyire 23 és 28 fok közötti értékeket mérhettünk, csak múlt pénteken, a tartósan csapadékos északi tájakon volt ennél lényegesen hűvösebb.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban ezekben a vízigényes fenológiai fázisokban. Az elmúlt időszak csapadéka ezeknek a növényeknek is igen jól jött.

A napraforgó és kukorica állományoknak sokfelé az utolsó pillanatban érkezett az eső, az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődtek az elmúlt időszakban. A mostani meleg, de többfelé záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív növekedéshez. A korai gyümölcsök, a szamóca és a cseresznye éréséhez jól jött a május első felét jellemző gyakran napos és száraz idő, az intenzív záporok, felhőszakadások már rontják a termés minőségét.

Mi vár ránk?

A folytatásban szombattól csökken a csapadékhajlam, és kevesebb helyen, de elszórtan továbbra is számítani kell záporok, akár jégesővel, felhőszakadással kísért zivatarok kialakulására. Összességében a következő egy hétben területi átlagban 5 és 15 mm közötti csapadék valószínű, aminek nagy része a legtöbb helyen péntek estig hullik majd. Így addig sokfelé tovább nedvesednek a talajok, majd szombattól területi átlagban egy száradási folyamat kezdődik. Ez igaz a növények levélfelületére is, szombat reggelig még többfelé lesznek vizesek a sűrűbb állományok, vasárnap, hétfőn és kedden csak kevés helyen és átmenetileg lesz vizes a növényzet. A hőmérséklet nem változik számottevően. Éjszakánként jellemzően 10-15 fok közé hűl le a levegő, napközben pedig többnyire 23-28 fok közötti értékeket mérhetünk, ennél hűvösebb pénteken, a tartósan csapadékos tájakon valószínű.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu