0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

AgroFuture: A mezőgazdaság jövőbe tekintő konferenciája

Két átmeneti év beékelődött az agrártámogatásokba, és ez alapvetően azért történt, mert a zöld átállás rendkívül bonyolult és nagyon nehéz folyamat volt - jelentette ki Feldman Zsolt, a Portfolio AgroFuture 2024 konferencia nyitóelőadásában.
Fotó: Pelsőczy Csaba

A Kecskeméti rendezvény célja az volt, hogy az agráriumot érintő mindennapi feladatai és kihívásai mellett teret adjon a jövőbe tekintésre. Olyan trendeket, folyamatokat mutasson be, amelyek a közeljövőben várhatóan a hazai mezőgazdaság részét fogják képezni. A támogatási rendszer változásai, a fenntartható talajművelés, a robotika, a jövő állattenyésztése és az ahhoz kapcsolódó takarmányozás, vagy épp a környezetkímélő növénytermesztés.

„A versenyképes, válságálló és gazdabarát európai mezőgazdaság megteremtéséért dolgozunk!”

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Kecskeméten kijelentette, hogy megbukott az erőszakosan kialakított, a gazdák szankcionálására épülő zöld átállás. Véleménye szerint a környezetvédelmi elvárásoknak lehet szerepük az agrártámogatásban, ha az nem a termelők büntetésére, hanem az ösztönzésre épít. Az új támogatási rendszer kialakítása a következő hónapokban, éppen a magyar elnökség idején indul, ez olyan lehetőség, amit ki kell használni.

Mint fogalmazott, ha megnézi valaki, hogy a tüntető gazdák milyen követeléseket fogalmaztak meg, akkor több fontos pontot is talál. Az adminisztráció mellett nyugaton a természet helyreállítása, az ukrán határhoz közel pedig a beáramló import jelentette a fő problémát. Mint elmondta, ebben olyan uniós szintű megoldásokat kell találni, ami rövidtávon és perspektívájában is képes kezelni a problémát, amelyhez alapvetően új szemlélet kell.

Mi nem a klímaváltozás okozójának, hanem alapvetően elszenvedőjének tartjuk a mezőgazdaságot- tette hozzá.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Az előadásban kitért arra is, hogy számos elem megváltozott a támogatási rendszerben 2023-tól: megjelent az agroökológiai program, a vetésváltás és számos új szabály, a KAP források jelentős részét pedig kötelező klímavédelmi intézkedésekre költeni. Mint fogalmazott, nagyon szerencsétlen, hogy a megfelelőségi elvárásrendszer megmaradt, hiszen a régi elvárásokat és az újakat is be kell tartani.

A magyar elnökség lehetőséget teremt arra, hogy az intézményi átmenetet kihasználva politikai irányt mutassunk a tagállamokkal közösen az Európai Bizottságnak a 2027 utáni támogatási rendszer kialakításához. Nem titok, hogy mi egy versenyképes, gazdabarát és válságálló rendszer kialakításán fogunk dolgozni. Fontos szempont, hogy éppen a magyar elnökség fogja elindítani azt a vitát, hogy miképpen alakítsa ki az Európai Unió a 2027 utáni támogatási rendszer kereteit. Eközben még a jelenlegi rendszer első tapasztalatait is csak most lehet levonni, bár a gazdatüntetések az első reakciókat már megmutatták – fogalmazott Feldman Zsolt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: