0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Halott bőgőmajmok hullanak a fákról

A kihalással fenyegetett bőgőmajmok rosszul viselik a Mexikó délkeleti esőerdeiben tomboló hőhullámot. Olyannyira, hogy a forró aszályos időben hőgutát kapnak, és holtan hullanak le a fákról.

Tabasco államban, ahol az előrejelzések szerint a hőmérséklet a héten a 45 Celsius-fok fölé emelkedik, a helyi média a hét elején már 85 elpusztult állatról számolt be. A hatóságok megerősítették a tendenciát, de nem közölték halálos áldozatok számát.

A hétvégén kiadott közleményében a tabascói polgári védelmi ügynökség a kiszáradásnak tulajdonította a haláleseteket.

Mellényes bőgőmajom bőgőmajmok
Mellényes bőgőmajom (Alouatta palliata)
Fotó: marvinbla, Pixabay

Az ügynökség egyik forrása hétfőn azt mondta a Reutersnek, hogy az államban három településen pusztultak el bőgőmajmok.

A Tabasco állambeli Camalcalco külterületén egy erdőben önkéntesek összegyűjtötték hőség miatt elpusztult mellényes bőgőmajmok (Alouatta palliata) tetemeit. Ezenkívül vizes vödröket és gyümölcsöket helyeztek el az erdőben, hogy megpróbálják elejét venni a további haláleseteknek.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listáján a mellényes bőgőmajom a fenyegetett fajok közé tartozik.

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök, aki maga is Tabascóból származik, hétfőn a majmok pusztulásával kapcsolatban megerősítette, hogy extrém forróság tombol az államokban. „Tehát igen, gondoskodnunk kell az állatokról, és igen, meg is fogjuk ezt tenni” – mondta szokásos sajtótájékoztatóján.

Hétfőn később a mexikói környezetvédelmi minisztérium közleményben azt írta, kézben tartja a bőgőmajmok elhullásával kapcsolatos feladatokat. A pusztulás okai között „hőgutát, kiszáradást, alultápláltságot vagy a növények mérgező agrokémiai szerekkel való permetezését” említik meg.

Az ország ad otthont a mexikói bőgőmajomnak (Alouatta pigra) is, mely az erdőirtás miatt az IUCN vörös listáján a kihalással közvetlenül veszélyeztetett fajok közé tartozik.

A mexikói egészségügyi minisztérium előzetes adatai szerint a mexikói forró évszak március 17-i kezdete és május 11-e között 26 ember halt meg a hőséghez köthető okok miatt.

Forrás: Reuters

Magazin ajánló: