0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 3.

A 14 legegészségesebb köret – finomak és gyorsan tányérján is vannak!

Ha úgy érzi, leragadt a rizs-krumpli-tészta szentháromságnál, illetve kicsit egészségesebb is szeretne lenni, kóstolja meg az alábbi 14 gabona egyikét!

Árpa

árpa

Az árpa ősi gabonáját világviszonylatban a mai napig hatalmas mennyiségben termelik, ugyanis gyakran használják sörfőzéshez. Folyékony formája helyett készítsünk belőle inkább köretet, hiszen az

olyan értékes tápanyagokkal látja el szervezetünket, mint a vas és a B6-vitamin.

Leveshez vagy akár salátákhoz is adhatjuk. Kapható árpagyöngy is, ez éppolyan egészséges, viszont gyorsabban megfő.

Fekete rizs

fekete rizs

Sötét színét a benne található antocianinnak köszönheti, mely vegyület több kutatás szerint rákellenes, szívbarát hatást fejthet ki.

Ráadásul a fekete rizs gyulladáscsökkentő hatását is bizonyította már több tanulmány, melyet antioxidánsainak köszönhet.

Főzése hosszabb ideig tart, mint a fehér rizsé, az elkészült köret pedig ragacsosabb állagú. Próbálja ki az ázsiai konyha kedvelt alapanyagát, adjon hozzá zöldségeket, például répát, kukoricát, paprikacsíkokat a színpompás ízkavalkádért!

Hajdina

hajdina

Jó hír gluténérzékenyeknek: a hajdinát még ők is fogyaszthatják! Magas antioxidáns- és rosttartalma miatt ajánlott minél gyakrabban enni köret vagy kása formájában, akár leveseben is.

Néhány kutatás arra is rávilágított, hogy a hajdinában található flavonoid növényi vegyületek jótékony hatást fejthetnek ki a vérnyomásra.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/prevention.hu

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.