Árpa
Az árpa ősi gabonáját világviszonylatban a mai napig hatalmas mennyiségben termelik, ugyanis gyakran használják sörfőzéshez. Folyékony formája helyett készítsünk belőle inkább köretet, hiszen az
Leveshez vagy akár salátákhoz is adhatjuk. Kapható árpagyöngy is, ez éppolyan egészséges, viszont gyorsabban megfő.
Fekete rizs
Sötét színét a benne található antocianinnak köszönheti, mely vegyület több kutatás szerint rákellenes, szívbarát hatást fejthet ki.
Főzése hosszabb ideig tart, mint a fehér rizsé, az elkészült köret pedig ragacsosabb állagú. Próbálja ki az ázsiai konyha kedvelt alapanyagát, adjon hozzá zöldségeket, például répát, kukoricát, paprikacsíkokat a színpompás ízkavalkádért!
Hajdina
Jó hír gluténérzékenyeknek: a hajdinát még ők is fogyaszthatják! Magas antioxidáns- és rosttartalma miatt ajánlott minél gyakrabban enni köret vagy kása formájában, akár leveseben is.