Cirok
A cirok az indiai és az afrikai konyha kedvelt alapanyaga. Bár kontinensünkön széles körben egyelőre nem terjedt el fogyasztása, manapság egyre többet hallani róla.
Gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatnak belőle készült finomságokat, például olívabogyós tonhalsalátát cirokkal.
Tönkölybúza
Gyakran készítenek belőle lisztet vagy gabonapelyhet, de főzve, köretként is fogyasztható a tönkölybúza. Elkészítése némileg több időt vesz igénybe, de gyorsíthatunk a folyamaton, ha előző este beáztatjuk. Munkákért cserébe pedig ásványi anyagokban gazdag köretet varázsolhatunk az asztalra.
Teff
Kevesen ismerik az Etiópiában őshonos gabonát, pedig finom gluténmentes fogások készíthetőek belőle. A teff még az említett gabonafélék közül is kiemelkedik vastartalom tekintetében, emellett fehérjében is gazdag.
Utóbbi jól jöhet gluténérzékenyeknek is kenyérsütéshez, levesek, főzelékek sűrítéséhez.
Ez is érdekelheti:
4 vércukorbarát, igazi fehérjebomba desszert: alakja és egészsége is meghálálja