0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 3.

A 14 legegészségesebb köret – finomak és gyorsan tányérján is vannak!

Ha úgy érzi, leragadt a rizs-krumpli-tészta szentháromságnál, illetve kicsit egészségesebb is szeretne lenni, kóstolja meg az alábbi 14 gabona egyikét!

Cirok

cirok

A cirok az indiai és az afrikai konyha kedvelt alapanyaga. Bár kontinensünkön széles körben egyelőre nem terjedt el fogyasztása, manapság egyre többet hallani róla.

A szakértők ugyanis úgy vélik, ez jelentheti majd a megoldást a klímaválság sújtotta élelmezésre, hiszen a gabonaféle magas hőmérsékleten is megél.

Gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatnak belőle készült finomságokat, például olívabogyós tonhalsalátát cirokkal.

Tönkölybúza

Gyakran készítenek belőle lisztet vagy gabonapelyhet, de főzve, köretként is fogyasztható a tönkölybúza. Elkészítése némileg több időt vesz igénybe, de gyorsíthatunk a folyamaton, ha előző este beáztatjuk. Munkákért cserébe pedig ásványi anyagokban gazdag köretet varázsolhatunk az asztalra.

A gabona B-vitamintartalma elengedhetetlen az egészséges anyagcsere és sejtműködés érdekében.

Teff

kenyér

Kevesen ismerik az Etiópiában őshonos gabonát, pedig finom gluténmentes fogások készíthetőek belőle. A teff még az említett gabonafélék közül is kiemelkedik vastartalom tekintetében, emellett fehérjében is gazdag.

Itthon leginkább pehely vagy liszt formájában találkozhatunk vele.

Utóbbi jól jöhet gluténérzékenyeknek is kenyérsütéshez, levesek, főzelékek sűrítéséhez.

Ez is érdekelheti:

4 vércukorbarát, igazi fehérjebomba desszert: alakja és egészsége is meghálálja

A jázminrizs egészségesebb, mint gondolnánk

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/prevention.hu

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.