0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

Alacsony kordonművelések

A kordonművelésű tőkének 20-180 cm magas függőleges törzse és azon egy vagy két egy szintben kialakított rövid vagy hosszú karja van, de ismertek kar nélküli függőleges kordonművelések is.

Jellemzőjük, hogy bőven teremnek, minőségük nem marad el a bak- és kordonművelésű tőkék mögött. Kialakításuk egyszerűbb és fenntartásuk biztonságosabb. A kordonkarok kinevelése és fenntartása ezzel szemben szakértelmet és művelési fegyelmet igényel.

szőlő

Az alacsony és középmagas kordonművelések átmenetet képeznek a hagyományos és a korszerű művelésmódok között. A sortávolság általában 2,4-3 m közötti, a tőtávolság 1-1,2 m. Alacsony kordon esetében az alsó huzal (kartartó huzal) 40-60 cm, középmagas kordon esetében 70-80 cm magasságban helyezkedik el. A törzsmagasságot megszabják fajtasajátosságok is. A hosszú fürtű fajták kordonkarjait olyan magasan kell kialakítani, hogy a fürtök ne lógjanak le a földre, mert könnyen szennyeződnek.

Metszésnél a tőkék terhelését egyrészt a szőlőfajta, másrészt a művelésmód igénye szerint határozzuk meg.

Alacsony és középmagas kordon esetében átlagosan 8-12 rügyet hagyunk meg négyzetméterenként úgy, hogy rövid- és hosszúcsapos metszést alkalmazunk.

Rövid csapos metszés
Rövid csapos metszés

A rövidcsapos metszés alapelve, hogy mind a termő-, mind az ugarcsapokat egy-két rügyre metsszük. A termőelemnek meghagyott vesszőt az első év tavaszán egy-két világos rügyre vágjuk vissza. A következő évben a felső vesszőt csaprésszel együtt eltávolítjuk, az alsó állású vesszőből kétrügyes csapot hagyunk. Előnye, hogy ezáltal késleltethető a felkopaszodás, hátránya, hogy erős tőkéken csak zöldválogatással szüntethetjük meg a zsúfoltságot.

Hosszúcsapos metszésnél a termőcsap 3-5 rügyes, és minden esetben egy kétrügyes ugarcsapot hagyunk.

A klasszikus vagy szabályos csercsapos váltómetszés lényege, hogy egy termőalapon mindig két ilyen csapot hagyunk. A következő évi metszéskor a termőcsapot a cserrel együtt eltávolítjuk. Az ugarcsap felső vesszőjéből termőcsapot, az alsó vesszőjéből 2 rügyes ugarcsapot hagyunk. A felkopaszodást itt is mérsékelni tudjuk.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: