0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

A cukorrépa és a burgonya növényvédelme

A cukorrépáról és a burgonyáról gyűjtött adatok ismertetésével az elmúlt 20-25 év szántóföldi kultúráinak legnagyobb veszteseit mutatjuk be.

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk megköszönni a segítséget mindenkinek, aki bármelyik kutatásunkban részt vett.


A világ növekvő népességének élelmezésében mind a cukorrépa, mind a burgonya fontos szerepet játszik. Magyarország szerepe sajnos háttérbe szorult ezen kultúrák termesztése kapcsán, hiszen a burgonya vetésterülete már a 10 ezer hektárt sem éri el évek óta, miközben az elmúlt évtizedben évenként átlagosan körülbelül 17-18 millió hektár burgonyát műveltek világszerte.

cukorrépa

Cukorrépát pedig a 2020-as években is több mint 4 millió hektáron termesztettek a világszerte.

A cukorrépa-terület a cukorgyárak bezárása után és az Európai Uniótól kapott termesztési kvóta miatt ingadozik, csupán 10-13 ezer hektáron termesztik az elmúlt évek átlagában Magyarországon.

Az 1. ábrán látható, hogy majdnem 30 éves visszatekintésben milyen drasztikusan lecsökkent a kultúrák vetésterülete 1995–2005 között. Egy évvel az Európai Unióhoz való csatlakozást követően, 2005-ben pedig nemcsak a cukorrépaterület vált szinte kámforrá pár év alatt, sajnos a burgonya területe is folyamatosan csökken, 2023-ban valamivel több mint 7 ezer hektáron termesztették.

cukorrépa burgonya vetésterületA 2023-as cukorrépa-felmérésünkben 58 gazdaság vett részt, ahol 4416 hektáron vetették a kultúrát, így a Kynetec által becsült cukorrépa-terület 34 százalékát művelték. Becslésünk alapján körülbelül 300-350 gazdaság foglalkozik manapság Magyarországon cukorrépa-termesztéssel. Burgonyafelmérésünkre 145 termelő válaszolt, akik 1274 hektáron vetettek burgonyát, így a becsült terület 18 százalékát művelték a válaszadók.

A cukorrépa elméleti növényvédőszer-forgalma éppen, hogy meghaladta a nettó 1 milliárd forintot, míg a burgonyáé nettó 645 millió forintot tett ki 2023-ban.

A két kultúra becsült növényvédelmi költségei a Kynetec által becsült növényvédőszer-piac alig több, mint 1 százalékát fedik. A 2022-es történelmi aszály a felhasznált növényvédő szerek alkalmazásában, csökkenésében is meglátszódott, 2023-ban intenzíven növekedett a felhasznált termékek volumene mindkét kultúrában.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: