0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Már csak ősszel vetnek spenótot

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképe szerint hazánkban mintegy 540 hektáron termesztenek spenótot.

Nagy felületeken, gépesített technológiával feldolgozásra vetik, főként gyorsfagyasztott termék, illetve szárítmány készítése céljából. A hazai spenóttermesztők közül a solti Kossuth Mezőgazdasági Zrt. az egyik legnagyobb a maga 70 hektárjával.

A zömmel szántóföldi kertészeti termesztésre szakosodott gazdaság termékszerkezetében ugyan kis kultúra a spenót, de jól illeszkedik bele, és az alkalmazott technológiával jövedelmet termel, tudtuk meg Szűcs Attila termelési igazgatótól.

spenót vetés
Gabonasortávra vetnek csemegekukorica után

A spenótot a csemegekukorica után vetik, és általában szintén csemegekukorica követi, ugyanarra a helyre azonban csak a negyedik évben kerül vissza.

Eddig minden évben megosztották a termesztést, az áttelelő spenótot októberben, az őszi kultúrát pedig augusztusban vetették. Ez utóbbit azonban az idén már nem tervezték be, mert az elhúzódó nyári meleg miatt nehéz a vetőmag kikelesztése, hamar kiszárad és rácserepesedik a föld.

A 70 hektárt így októberben vetik két szakaszban, amit majd áprilisban és májusban tudnak beszállítani a feldolgozóknak. Az áttelelő spenót termesztésekor amúgy is nagyobb hozamot lehet elérni, Solton 40-45 tonna volt az idén tavaszi betakarítás átlagtermése. Szűcs Attila szerint náluk a jövedelmezőséghez az első vágásból legalább 25 tonnát kell betakarítani, idén ezt meghaladták.

Gabonasortávra, hektáronként 1,5-2 millió szemmel vetik a spenótot. A termesztés sikerében kulcsszerepe van a területkiválasztásnak, hangsúlyozta a szakember. Fontos, hogy ne legyenek a területen áttelelő gyomok, a spenótállomány gyomirtására ugyanis nincsenek engedélyezett növényvédő szerek, a feldolgozói alapanyagban viszont nem lehet idegen növény. Ezért is célszerű tisztán tartott kertészeti kultúrák után vetni, bár tavasszal egy kézi kapálásra így is szükség van. Később pedig már elnyomja az esetlegesen kicsírázó gyomokat az állomány.

Az áttelelő spenót esetében fontos, hogy a növények négylevelesen menjenek a télbe, mert ilyen állapotban elég erősek ahhoz, hogy ne fagyjon föl a gyökerük. A fejlettebb állomány levelét szintén jobban megviseli a téli hideg, illetve hó alatt kialakul a hópenész.

Az egész terület öntözhető

A solti Kossuth Mezőgazdasági Zrt. mintegy 1600 hektár szántót művel, amiből csaknem 1000 hektárt foglalnak el a feldolgozóipari zöldségfélék. A kereslethez igazodva idén változtatták az egyes fajok területét, a zöldborsóét a tavalyi 212 hektárról 140, a sárgarépáét 240-ről 110 hektárra csökkentették. Mintegy 50 hektárral kisebb lett a fő- és másodvetésű csemegekukorica területe is (összesen 400 ha) a paradicsomét viszont 20 hektárral 50, a burgonyáét 60 hektárral 160 hektárra növelték. Vetettek még 34 hektár levélpetrezselymet. A termesztés biztonságának alapja, hogy az összes területük öntözhető.

öntözés spenótot


Forrás: Kertészet és Szőlészet