Solton a betakarított csemegekukorica után a szántást, és hagyományos talaj-előkészítést követően vetnek. A kelesztő öntözés nem maradhat el, a tenyészidőszakban pedig a növény igénye szerint öntöznek, esőztető szórófejes lineár és csévélődobos berendezésekkel.

A tápanyagok utánpótlása talajvizsgálat alapján történik, mivel a területek nagyon heterogének. Az őszi alaptrágyázás után tavasszal igény szerint osztottan nitrogénnel fejtrágyáznak.
Ősszel a levéltetvek és a kabócák elleni védekezésre kell figyelni, főként nem is az elsődleges kártételük elkerülésére, hanem azért, mert vírusokat terjesztenek, amitől a növények sárgulnak, illetve törpülnek. A kórokozók közül a Helminthosporium és a peronoszpóra fertőzheti a spenótot, okszerű védekezéssel azonban ezek megelőzhetők.
A feldolgozók a sötétzöld alapanyagot részesítik előnyben. A fajtaválasztáson is sok múlik, a Kossuth Zrt.-ben az Eagle RZ F1, Eland RZ F1 és a Hudson F1 hibrideket termesztik.
Egyre népszerűbb

A spenótot számos országban és eltérő klimatikus körülmények között termesztik, az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb zöldségféle. A világ legnagyobb spenóttermelője – messze megelőzve a többieket – Kína, 30,6 millió tonnával. Sok spenótot termesztenek még az Egyesült Államokban (382 000 tonna), Törökországban (230 000 tonna,) Japánban (208 000 tonna) és Indonéziában (170 000 tonna). Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió spenóttermése 674 000 tonna volt 2022-ben. Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben 12 100 tonna termést takarítottak be a gazdálkodók, ami 32%-kal meghaladta a 2017–2021 közötti évek átlagát. Ez az adat is jól mutatja, hogy hazánkban is érzékelhetően nő a spenót iránti kereslet az egészségtudatosabb táplálkozásnak és a levélzöldség változatos felhasználhatóságának köszönhetően.
A spenótban sok a fehérje és az ásványi anyag, így kiemelkedő a táplálkozási értéke, és bár leginkább a magas vastartalmát említik, jelentős mangán-, cink-, réz-, kálium- és kalciumforrás is. A vitaminok közül A-, C- és K-vitaminban gazdag, és B2-, B6- és E-vitamin-tartalma is említésre méltó.
Solton De Pietri Fr 140 DT típusú önjáró betakarítógéppel dolgoznak. Kaszálás után egyből kamionra kerül a spenót és azonnal szállítják a feldolgozókhoz. Tavaly 70-30%-ban szerződtek szárító- és hűtőüzemekkel, idén ez az arány 50-50%, elsősorban azért, mert nőtt a fagyasztóipari alapanyag iránti igény.
A termesztési költségek a spenót esetében is nőttek, a szerződött ár ugyanakkor valamelyest elmarad a tavalyitól.