0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

MEGFOSZ közgyűlés: pályázatokra várva

Annak ellenére, hogy 2023 nem múlt el nehézségek nélkül, számtalan megvalósult programról hallhattunk a MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) éves közgyűlésén.

A MATE Tudástranszfer Központ előadó terme megtelt, hogy meghallgassák a Szövetség elnökének, Harsányi Zsoltnak a beszámolóját, valamint Feldman Zsoltnak, az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárának, és Komiljovics Márknak, az Eurolising Zrt. mezőgazdasági gép- és eszköz finanszírozási üzletágvezetőjének előadását.

Illusztráció

Harsányi Zsolt kiemelte, idén sem lehet zökkenőmentes szezonra számítani,

de abban reménykedhetünk, hogy a pályázati kiírások majd felpezsdítik a piacot.

A szakember hozzátette, a Fogalomba-helyezési Bizottság 2023-ban fontos szerepet játszott a hazánkban uralkodó problémás jogi értelmezések kezelésében. Egyik ilyen a 2023. májustól létrehozott online időpont foglalási rendszer nem megfelelő működése, ami nehézkes, a várakozási idő sokszor nagyon hosszú. Ráadásul a hirtelen megüresedett időpontok szinte azonnal betelnek. Ebben történtek egyeztetések az AM segítségével, s megegyeztek abban, hogy

a MEGFOSZ összegyűjti azokat a vizsgaállomásokat, melyek a legjobban leterheltek a mezőgazdasági gép forgalomba-helyezés szempontjából.

A KAP Monitoring Bizottság fontos feladata a KAP 2023-2027 program uniós pályázati anyagainak előzetes egyeztetése, mielőtt azok meghirdetésre kerülnek. A MEGFOSZ munkájának elismertségét jelzi, hogy a szakmai szervezetek, a hatóságok és az AM szavazati joggal meghívták a megalakult KAP Monitoring Bizottságba. Ez a szavazati jog komolyabb lehetőséget jelent a szakmai vélemény kifejtésére, mint a korábbi tanácskozási jog.

A MEGFOSZ Statisztikai Munkabizottsága a tagok igényeire reagálva úgy döntött, kifejleszt egy speciális adatcsere rendszert, mely lehetővé teszi, hogy értékesítési adatokat kapjanak a szektorról. A rendszerhez kapcsolódó cégek egy központi helyen rögzítik az általuk forgalmazott gépek adatait, majd számukra rendszeres tájékoztatást küldenek a piacról. Az adatcsere rendszer első lépéseként a traktorok, a kombájnok és a teleszkópos rakodók területén indul el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: