0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Az aranynál is drágább ez a madártoll

Több mint 46 000 új-zélandi dollárért (mintegy 10 millió forintért) kelt el egy árverésen a huja madártoll. A faj egykor Új-Zélandon élt, mára azonban kihalt.

Az árverés kezdetekor a szakértők 2000-3000 amerikai dollár közé (kb. 700 ezer – 1 millió forint) becsülték a madártoll értékét. Korábban, 2010-ben már értékesítettek hujatollat, az 8400 dollárért kel el – írta a The Guardian.

A most elárverezett toll megközelítőleg 9 grammot nyom, így grammonként 5169 dollárt ér. Mindez azt jelenti, hogy az aranynál is értékesebb, amelynek grammonkénti ára a Gold Broker legfrissebb adatai alapján 127 dollár.

A huja szép énekéről, túlnyomórészt fekete, fényes tollazatáról, valamint hosszú, fehérrel ékesített faroktollairól volt ismert korábbi ornitológiai leírások szerint. A faj utolsó megerősített észlelése 1907-ben történt, de a feltételezések szerint még az 1920-as években is létezett.

Forrás: Wikipédia

A maori őslakosok számára szent madár alakja számos ősi dalban és mondában feltűnik, tollait pedig előkelőségek viselték. Az európaiak megérkezésével már ritkaságszámba ment a madár megfigyelése, ezért hirtelen megugrott a tollai iránti kereslet, ez pedig a faj kihalásához vezetett.

A hujákért továbbra is rajonganak a gyűjtők. Tavaly egy brit árverésen kelt el egy kitömött példány, mely a nyilvánosságból nagy felháborodást váltott ki.

A nemrég megvásárolt hujatoll a szakértők szerint rendkívül jó állapotban van, értékét ez, illetve archív dokumentációja és UV-üveggel való védelme hajtotta fel. A példányt a kulturális és örökségvédelmi minisztérium védi, emiatt nem hagyhatja el Új-Zélandot, és csak regisztrált gyűjtők vásárolhatják meg. A madártoll eredetéről nem sokat tudni, ahogy az eladóról és a vevőről sem.

Ez is érdekelheti:

A nagyobb agytérfogatú sirályok jobban alkalmazkodnak

A tyúkok okosabbak, mint hinnénk

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: