0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Színes gyomnövények dacolnának a klímaváltozás hatásaival – egy a bökkenő…

Európa a jövőben az eddig irtani való gyomnövényként kezelt, de tápláló és szárazságtűrő növények nemesített változatainak termesztésével küzdene a klímaváltozás hátrányos hatásai ellen.

Azonban így olyan problémák merülnének fel, melyeket színmódosulást okozó génszerkesztéssel oldalának meg. Tehát a jövőben színes libatopok jelennének meg az európai termőföldeken? gyomnövény

Fehér libatop (Chenopodium album)
Forrás: pixabay.com
Elsőre pillantásra meglepő ötlettel álltak elő egy nemrég megjelent tanulmány szerzői.

A Koppenhágai Egyetem kutatói szerint a jövőben érdemes lehet nemesített gyomnövények táplálékcélú termesztésével foglalkozni. Ugyanakkor ezeket meglehetősen nehéz lenne megkülönböztetni a nemesítetlen gyomoktól, legalábbis a termés első fázisában. Annak érdekében, hogy a termelők különbséget tudjanak tenni a fejlődés egyes szakaszaiban a károssal azonos küllemű hasznos és a kártékony gyomok között, érdemes lenne előbbieket „megszínezni”.

De miért is állítják ezt a dániai kutatók?

A klímaváltozás miatt egyesek azt javasolják, hogy nemesítsük a jelenleg gyomként számontartott növényeket, és termesszük azokat táplálkozási céllal.

Ez azért lenne hasznos, mert a gyomok általában meglehetősen igénytelenek, jól bírják a szárazságot, a meleget. És bizony akadnak olyan gyomok, amiket a világ más tájain táplálékforrásként tartanak számon, így valójában mi is bátran fogyaszthatnánk őket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/theguardian.com

Magazin ajánló: