0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Még nem tudni, mennyi az árvízkár

Májusi eső aranyat ér – tartja a régi népi bölcsesség. Az a vízmennyiség azonban, ami az elmúlt hetekben Németország délnyugati részében lehullott, nem segítette a térség mezőgazdaságát, sokkal inkább súlyos károkat okozott neki.

A pusztító áradások a Saar-vidéken jelentős terméskiesést okoztak. A gyümölcs- és zöldségtermesztők különösen, de a szántófölddel rendelkező gazdák is érintettek.

Erhard Ecker, a tartományi agrárkamara elnöke a DPA hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, számítása szerint

mintegy 1100 gazdaságból több mint 300 szenvedett árvízkárt.

A fű teljesen használhatatlanná vált, mert a fűtőolajjal, ürülékkel vagy akár homokkal és földdel való szennyeződés miatt az sem takarmányként, sem a biogázüzemek számára nem alkalmas. A kamara és a gazdaszövetség most azt reméli, a természetvédelmi előírásokat felfüggesztik, hogy lehetővé tegyék a második szénabetakarítást. A tartományi környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztérium részéről mindenesetre pozitív üzenetek érkeztek:

„Ahol lehetséges, támogatjuk a gazdálkodási szabályok enyhítését” – ígérte Matthias Weber szóvivő.

Ahhoz azonban, hogy számszerűsíteni lehessen az árvizeknek a mezőgazdaságot sújtó következményeit, előbb az összes kárt nyilvántartásba kell venni. A minisztérium pár nappal a nagy esőzések után csak annyit feltételezett, hogy „jelentős veszteségek lehetnek a gyepterületek és a kukorica esetében”. A Német Biztosítási Szövetség (GDV) a Saar-vidéken és Rajna-Pfalzban biztosítással rendelkezők épületeiben és járműveiben

a pünkösdi áradások okozta kárt 200 millió euróra becsülte.

Pénzügyi veszteségeket nemcsak a szénatermésüket elvesztő gazdák szenvednek el, hanem azok is, akik már nem találnak vevőt a termékeikre – például a salátára és az eperre. „A gyümölcsök és zöldségek annyira szennyezettek, hogy a kiskereskedők már nem fogadják el őket” – mondta Alexander Welsch, a saar-vidéki gazdaszövetség ügyvezető igazgatója.

Forrás: Deutsche Presse-Agentur (DPA)

Magazin ajánló: