0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Kína véget vetett az ausztrál marhahús tilalmának

Kína feloldotta öt nagy ausztrál marhahús-feldolgozó létesítményből származó behozatali tilalmat – közölte az ausztrál kormány, ami a két nemzet közötti kapcsolatok javulásának legújabb jele.

Peking immár nyolc vágóhídra vonatkozóan megszüntette a korlátozásokat, de kettő továbbra is behozatali tilalom hatálya alatt áll – közölte a kormány.

Kína 2020 és 2022 között vezette be a tilalmat,

nagyjából ugyanekkor megtiltotta az Ausztráliából származó áruk, köztük a szén, a fa és a bor importját is, miután Canberra független vizsgálatot kért a COVID-19 eredetéről. A tilalmak bizonyos vágóhidakra vonatkoztak, ami azt jelentette, hogy Ausztrália továbbra is szállíthatott marhahúst Kínába.

A korlátozások feloldása tovább növeli a Kínába irányuló ausztrál szállítmányokat, amelyek már 2020 óta a legmagasabb szintre emelkedtek, mivel az Egyesült Államokban, Ausztrália fő versenytársánál a fogyatkozó szarvasmarha-állomány csökkenti az amerikai exportot.

Szakértők szerint az alacsonyabb amerikai kínálat lehetett az egyik oka Kína lépésének.

Az ausztrál kereskedelmi adatok szerint Kína volt Ausztrália második legnagyobb marhahús-exportpiaca tavaly, 240 000 tonnával, mintegy 1,6 milliárd dollár értékben.

hús, steak

Forrás: Thomson Reuters

Magazin ajánló: