0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Lehet, hogy Ön is növényvakságban szenved

Néhány évtizeddel ezelőtt az emberek sokkal jobban ismerték a környezetükben élő növényeket, mint ma. Ez pedig sok szempontból gyakorlati problémákat is felvet.

Növényvakság: az érdeklődés is veszni látszik, nem csak a tudás

akác virág méhlegelő

Eljutottunk odáig, hogy sokszor fogalmunk sincs arról, hogy amit megeszünk, micsoda. Sokak számára ma már csak piros meg zöld alma van, pedig a fajták ismerete alapján tudhatnánk, melyek a kedvenceink és melyeket nem szeretjük.
Korábban az emberek jobban rá voltak kényszerülve a növényismeretre, egyrészt a sokféle gyógynövény használata miatt. De az sem volt haszontalan, hogy amikor az állatoknak zöld takarmányt vittek, ismerték, milyen, az adott állatfaj által kedvelt, nem kedvelt vagy veszélyes fajok vannak benne. Vagy például a kutyatulajdonosok úgy ismerték a farkasalmát, mint az egyik legjobb, rovarparaziták elleni növényt.
Napjainkban is hasznos lenne ismerni a körülöttünk élő növényeket, hiszen némelyik mérgező, és azokat különösen fontos lenne már gyerekkorban megismerni.

Az átlagember egyre kevesebbet tud a növényekről, egyre kevesebb növényfajt ismer fel közülük, és egyre kevésbé tartja fontosnak azok megismerését, miközben az étrendünk túlnyomó részét a növények és a növénytermesztés biztosítja. Életünk számos területén növényi eredetű termékek vesznek körül bennünket, már csak kulturális szempontból is érdemes tudni, miből vannak.

Régen ez kellemetlen lett volna…

Azt a jelenséget, amikor valaki a saját közvetlen környezetében előforduló, gyakori növényeket sem képes felismerni és megnevezni, növényvakságnak nevezzük .

A jelenség oka, hogy a városlakók eltávolodtak a természettől, egyre kevésbé képesek meglátni az őket körülvevő természetes világot. James Wandersee és Elisabeth Schussler botanikusok szerint a növényekkel kapcsolatos közöny abból ered, hogy hiányoznak a számunkra fontos vizuális jelek, amelyek segíthetnének felkeltetni az emberek többségének érdeklődését irántuk. A növényeknek nincs arcuk, nem mozognak, és a természettől eltávolodva az emberi agy feleslegesnek ítéli meg a növények ismeretét, ezért sokakban a kíváncsiságot sem kelti fel azok megismerése.

A 21. század legnagyobb kihívásai közül több is szorosan összefügg a növényekkel: a globális felmelegedés, az élelmiszer-biztonság és az új gyógyszerek fejlesztése, a betegségek elleni küzdelem.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: