Akár 25%-kal is csökkenthetjük otthonunk szén-dioxid-kibocsátását, amennyiben környezetbarátabb, fenntarthatóbb alternatívákat választunk bevásárláskor – áll a George Institute for Global Health és az Imperial College London közös tanulmányában.
Keveset tudunk, pedig igyekeznénk szén-dioxid-kibocsátását
A friss kutatás eredményei szerint a fogyasztók egyre inkább nyitnak a környezetbarát élelmiszerek felé, ám gyakran nehézségekbe ütköznek azonosításukkor. A tudósok szerint ez leginkább az edukáció, az elérhető információ hiányának tudható be – írja a CBS.
A szakemberek úgy vélik, a késztermék csomagolásán a gyártónak fel kellene tüntetnie az annak előállításával járó üvegházhatású-gáz-kibocsátás mértékét.
Ennek megkönnyítésére vállalkozott az ausztráliai George Institute for Global Health, amikor létrehozták a FoodSwitch nevű applikációt. Az innovatív ötlet lényege, hogy az applikáció segítségével a felhasználó be tudja szkennelni az adott élelmiszer vagy ital vonalkódját. Ezután a program javaslatot tesz, adott esetben melyik másik, egészségesebb opciót tegye kosarába a vásárló. Jelenleg fejlesztés alatt áll az a funkció, mellyel a rendszer kisebb szén-dioxid-kibocsátással rendelkező terméket is tud majd ajánlani a felhasználóknak.