0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Érkezik a hűsítő La Niña, de nem lesz sok köszönet benne

Idén visszatér a La Niña. Ez az az időjárási jelenség, mely általában hűsítő hatással van bolygónk globális hőmérsékletére. Azonban nem biztos, hogy ez mindenhol érvényesülni fog.

2023 közepén kezdődött az El Niño, mely világszerte megemelte a hőmérsékletet, számos helyen pedig extrém időjárási eseményeket okozott. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (World Meteorological Organization, WMO) által közzétett közlemény szerint azonban úgy tűnik, a végéhez közeleg.

A WMO azonban arra is figyelmeztetett, hogy az emberi tevékenységek miatti felmelegedésnek köszönhetően valószínűleg továbbra is nőni fog a globális hőmérséklet. Mindez kedvez az extrém időjárásnak és tönkreteheti a szezonális hőmérsékleti- és csapadék-eloszlást – írja a Phys.org.

la nina vihar időjárás klíma
Illusztráció
A La Niña-nak nevezett jelenség általában a Csendes-óceán felszínének lehűlésével jár. Ezzel együtt pedig szelet és esőt hoz, valamint változásokat idéz elő a légnyomásban.

Sok helyen, különösen a trópusokon a La Niña az El Niño-val ellentétes hatást vált ki. Ez utóbbi felmelegíti az óceánok felszínét, ami egyes helyeken aszályt, másokon heves esőzéseket idéz elő.

A WMO szerint 60 százalék esély van a La Niña kialakulására július és szeptember között. Augusztus és november között ez az arány már 70 százalék. Annak esélye pedig, hogy El Niño újra megerősödjön, elhanyagolható.

El Niño tavaly júniusi kialakulása óta minden hónapban hőmérsékleti rekordok dőltek meg. Ennek köszönhetően 2023 globálisan tekintve bőven a legforróbb év volt. A WMO hozzátette, hogy bolygónk valószínűleg tovább melegszik majd. Ez a fosszilis energiahordozók használatának és az üvegházhatású gázok kibocsátásának köszönhető.

Az ember előidézte globális felmelegedés

„Az El Niño vége nem jelent szünetet a régóta tartó klímaváltozásban, mivel a bolygónk az üvegházhatású gázok hőcsapda hatásának köszönhetően tovább fog melegedni” – hangsúlyozta Ko Barrett, a WMO helyettes főtitkára. „A tengerek különösen magas felszíni hőmérséklete továbbra is fontos szerepet játszik majd az elkövetkező hónapokban.”

A bolygónkon lévő klímaváltozásból származó hő-többletet az óceánok tárolják. Az Egyesült Államokban a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration , NOAA) már figyelembe vette a várható La Niña-t az idei atlanti hurrikánszezonra vonatkozó előrejelzéseiben.

Eszerint négy-hét nagyobb hurrikán várható az Atlanti-óceán térségében június és november között.
Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: