0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Így változnak már év közben a közvetlen területalapú támogatások

Az Agrárminisztérium tájékoztatja a mezőgazdasági termelőket és az érintett közreműködőket, hogy a Közös Agrárpolitika közvetlen támogatási jogcímeit érintő több előírás már most, év közben kedvezően változik a termelők számára.

A módosítások többségének alapja az európai gazdatüntetések által kiharcolt uniós egyszerűsítési csomag, melyekről április végén tájékoztatást kaptak az Agrárminisztériumtól a gazdálkodók és mára megtörtént annak hazai jogi átültetése.

A kapcsolódó jogszabály-módosítások meg is jelentek, melyek többek között a 10 hektár alatti kistermelőket érintő szankciókra, a vetésváltásra vonatkozó előírások növénytermesztés diverzifikációjával történő teljesíthetőségére, az Agro-ökológiai Programban (AÖP) alkalmazott egyes készítmények 50 méteres biztonsági sávjára vagy a szélerózióval sújtott területek kedvezőbb besorolására vonatkoznak.

Az alábbi fontosabb változások tehát már az idei, 2024. évi kérelmezést és gazdálkodási gyakorlatot is érintik.

10 hektár alatti gazdálkodók adminisztratív tehercsökkentése

adminisztráció
Forrás: Freepik

A támogatás igénybevétele szempontjából eddig kötelezően alkalmazandó, ún. feltételességi követelményekhez kapcsolódó ellenőrzések és szankciók alól a továbbiakban mentesülnek mindazon mezőgazdasági termelők, akiknek az Egységes Kérelemben (EK) bejelentett támogatható területe nem haladja meg a 10 hektárt. Az intézkedés több tízezer kis gazdaságot érint.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy termelő kevesebb, mint 10 hektáron gazdálkodik, akkor egyáltalán nem kell attól tartania, hogy a feltételesség keretében valamilyen környezetvédelmi vagy éppen állatvédelmi szabály megsértése miatt csökkentené a Kincstár az agrártámogatásait.

Ezeket ugyanis ellenőrizni sem fogják nála a támogatásokhoz kapcsolódóan. Viszont arra emlékeztetjük a gazdálkodókat, hogy a hagyományos értelemben vett, támogatásokhoz nem kapcsolódó hatósági vizsgálatok lehetősége nem szűnik meg, a jogkövető magatartás továbbra is mindenkinek állampolgári kötelessége.

répa, bolt
Forrás: Unsplash

Az idei évtől a HMKÁ 7 követelményét a vetésváltás mellett a növénytermesztés diverzifikációjával is teljesítheti a gazdálkodó:

– ha a 10 és 30 hektár közötti szántóterülettel rendelkező mezőgazdasági termelő tárgyévben legalább kétféle szántóföldi növénykultúrát termeszt, azzal, hogy a legnagyobb területen termesztett növénykultúra a szántóterületnek legfeljebb 75%-át foglalhatja el,

– a 30 hektár feletti szántóterülettel rendelkező mezőgazdasági termelő legalább háromféle növénykultúrát termeszt, azzal, hogy a legnagyobb területen termesztett növénykultúra a szántóterületnek legfeljebb 75%-át foglalhatja el, és a két legnagyobb területen termesztett növénykultúra együttesen nem haladhatja meg a szántóterület 95%-át.

Forrás: AM közlemény

Magazin ajánló: