0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

A martonvásári növénynemesítés „minőségi” ünneplése

A martonvásári HUN-REN ATK Mezőgazdasági Intézet idén ünnepli megalapításának 75. évfordulóját. Az intézet 1949 óta áll a magyar gabonatermesztők szolgálatában,

hozzásegítve őket a minőségi búza előállítását célzó növénytermesztésük versenyképességének növeléséhez, sikereihez. A martonvásári nemesítők a legnagyobb hangsúlyt (a kukorica mellett) mindig is az őszi búza nemesítésére helyezték, abban érték el – a gazdákkal közösen – a legnagyobb sikereiket. Volt idő, amikor a hazai szántók többségén martonvásári fajtákat (és kukorica­hibrideket) termesztettek, mely dominancia – a multinacionális cégek teremtette erős verseny következtében – számottevően lecsökkent napjainkra.

Ennek ellenére, őszi búzában még mindig piacvezető pozíciót foglalnak el a martonvásári (Mv) fajták (közel egyharmados piaci részesedéssel), és van olyan szegmensük, amiben többet tudnak adni a gazdáknak, mint a legtöbb versenytárs.
martonvásári
Érdeklődő gazdák az Mv Felleg előtt
Fotó: Károlyiné dr. Cséplő Mónika

A martonvásári búzák mindig is a jó malmi minőségükről és a hazai termesztési viszonyok közötti kiváló alkalmazkodóképességükről, korai érésükről voltak ismertek és keresettek a gazdák körében. Ugyanakkor, egy eredményes búzanemesítési program mindig szem előtt tartja az aktuális és a közeljövőben várható piaci igények alakulását, melynek következtében az elmúlt évtizedekben is folyamatos változáson esett át a martonvásári minőségbúza-portfólió: kezdve a tápanyag-utánpótlás csökkenésére válaszul kibocsájtott nagy sikértartalmú fajták megjelenésével (1990-es évek), a kiváló dagasztási és nyújthatósági tulajdonságú fajták előállításán keresztül (2000-es évek) a bőtermő, jó malmi minőséggel rendelkező fajták megjelenéséig (2010-es évek). Jelen évtizedben, az átalakuló globális gabonapiac teremtette kihívásokra válaszul, a prémium minőséget biztosító fajták előállításának irányába mozdultak el a martonvásári nemesítők, melynek eredményeként korábban (választékbővítőként) létezett 1-1 közismert minőségbúza-fajta (Mv Suba, Mv Kolo) mellé kerülnek be még versenyképesebb minőségbúzák a fajtaszortimentbe.

E nagy fehérje- és sikértartalommal jellemezhető prémium (javító) búzafajták a sikérminőségben, illetve a kimagasló nyújthatósági és tésztastabilitási értékekben (farinográf, alveográf, extenzográf) is kiemelkedőek.

Széleskörű termesztésük esetén megfelelő volumenű minőségi árualappal lehetne a jövőben megjelenni a jelentősebb gabonapiaci tőzsdéken, mely egyúttal nagyobb profitot is képes hozni a termelőknek.

Mv Felleg, Mv Szilke

E program részeként született meg néhány éve az Mv Kolo egyik utódjának számító Mv Felleg őszi búzafajta, mely az Mv Kolo kiváló minőségét és agronómiai tulajdonságait ötvözi körülbelül 15 százalékkal magasabb terméspotenciállal. A korai érésű, jó betegség-ellenállósággal rendelkező Mv Felleg sütőipari minősége, átlagos termesztéstechnológia mellett, a malmi I. és a prémiumkategória határán mozog, amely viszont a minőségorientált termesztésre vállalkozó gazdák szántóin – az intenzívebb és összetettebb tápanyag-utánpótlás és többszöri (okszerű) növényvédelmi kezelés alkalmazása következtében – javító minőségű terményt tud adni.

martonvásári fajták
Balra: Mv Felleg, jobbra: Mv Seuso
Fotó: Vécsy Attila
A martonvásári búzanemesítés eredményeként elismert legújabb fajták közül is több ebbe a kategóriába sorolható, amelyekkel (kiváló tápanyag-reakciójukat kihasználva a megnövelt terméspotenciál mellett) a prémium minőségű termény elérése is lehetséges.

Javító őszi búzaként ismerték el tavalyelőtt az Mv Szilke fajtát, mely már országos kísérletekben is bizonyított. Nemcsak az átlagos műtrágyadózissal kezelt, fungicides kezelést mellőző, hároméves állami fajtakísérletekben (ahol az Mv Nádornál csupán 2%-kal termett kevesebbet) ért el kimagaslóan jó átlagos minőségi értékeket (31% sikér, 13,9% fehérje, A1 farinográf csoport), hanem a GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletében is második helyezett lett e tulajdonságaival 2023-ban. Közepes ellenállóságú a legtöbb, búzát károsító betegséggel szemben, ezért normál technológiaszintű fungicides kezelése elegendő a biztos, minőségi termés eléréséhez.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: