0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

A szárazabb idő után ismét jönnek a záporok

Előző héten sokfelé alakultak ki záporok, helyenként felhőszakadással, jégesővel járó heves zivatarok hazánkban. A tíz napos csapadékösszeg nagy területen 30 és 60 mm között alakul, az Alföld déli és keleti részén esett ennél jóval kevesebb.

Az elmúlt harminc nap csapadékmennyiségében is jelentősek a területi különbségek, a Dunántúlon és az északi országrészben többfelé mérhettünk 100 mm-nél is többet, míg az Alföld déli és keleti tájain többfelé csak 25-50 mm esett. Ez utóbbi területeken illetve a Cserehátban és Pápa térségében van 10-35 mm csapadékhiány, míg az ország jelentős részén 10-40, foltokban 50-100 mm-rel több esett az ilyenkor szokásosnál az elmúlt egy hónap során. A kilencven napos csapadékösszegben is az ország délkeleti felén mutatkozik negatív, nyugati és északi részén pozitív anomália a sokéves átlaghoz képest.

A talajnak nem csak a felszínközeli, hanem sokfelé a felső fél méteres rétege is alaposan átnedvesedett, a Dunántúl délnyugati részén, és a nagyobb felhőszakadások által érintett területeken telítetté vált. Az Alföld déli és keleti tájain azonban előfordulnak még mindig igen száraz, aszályos területek is, bár ezek kiterjedése a héten tovább csökkent. A mélyebb talajréteg nedvességtartalma azonban ezeken a helyeken is bőséges, így összességében a felső egy méteres talajrétegben országszerte megfelelő mennyiségű nedvességet találnak a növények.

A hőmérséklet a május végi 25-30 fokos maximum értékekről előbb a Dunántúlon, majd hétfőn és kedden országszerte 25 fok alá esett vissza, de szerdától ismét melegedés kezdődött. A minimum értékekben nem történt számottevő változás, jellemzően 10-15 fok közé hűlt le éjszakánként a levegő.

A napraforgó és kukorica állományok az ország nagyobb részén aszályos körülmények közt fejlődtek május közepéig. A hónap közepén megérkezett eső hatására felgyorsult a növekedésük. A mostani meleg, záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív fejlődéshez. Az átnedvesedett talaj azonban kedvező feltételeket teremt a gyomok növekedéséhez is.

A folytatásban is marad a záporos, de meleg időjárás, bár csütörtökön csak kevés helyen, pénteken kissé többfelé lehet záporok, zivatarok kialakulására számítani. Szombat estétől vasárnap reggelig sokfelé várhatók záporok, zivatarok, majd a jövő hét első felében ismét többfelé valószínű csapadék, helyenként felhőszakadások is lehetnek. Szombat estig a talajok száradása, szikkadása lesz a jellemző, majd akkortól egyre többfelé ismét nedvesedni kezd a talajok felső, majd középső rétege. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, zivatarok környezetében lehetnek erős széllökések, valamint hétfőn egy hidegfronthoz kötődően erősödik meg sokfelé a szél. A hőmérséklet csúcsértéke hétfőig egyre nagyobb területen eléri vagy meghaladja a 30 fokot, majd az említett hidegfront hatására keddtől több fokkal visszaesik. A Dunántúlon és északon a jövő hét nagy részén csak 20-25, míg az Alföldön 25-28 fok várható a legmelegebb órákban. Az éjszakai minimum értékek ekkor sem esnek 10 fok alá.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: