0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Folytassa, „Ady Endre Művelődési Központ”

A nádudvari művelődési ház az elmúlt időszakban a térség meghatározó és alakító szereplőjévé vált, mert azóta is színvonalas kiállításokat, előadásokat és koncerteket tartottak benne.

Május 11-én kedves ünnepséget tartottak Nádudvaron. Az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtárban az intézmény létrehozásának és fennállásának 4 évtizedét, valamint a városi önkormányzat tulajdonába kerülését ünnepelték. Az eseményen közreműködött a helyi Liszt Ferenc kórus, és ünnepi műsort adott a kabai Mennykő Néptáncegyüttes Csillag Csoportja. Üdvözlő beszédet mondott Szűcs-Varga Zsuzsanna, a Művelődési Központ intézményvezetője. Maczik Erika polgármester, Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. felügyelőbizottságának elnöke, valamint Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója a létrehozás körülményeiről emlékezett meg ünnepi beszédében.

Szűcs-Varga Zsuzsanna
Szűcs-Varga Zsuzsanna

A fesztiváldíjas Liszt Ferenc kórus olyan programmal rukkolt elő, ami még az ínyenceknek is magasfokú élményt nyújtott. Ezt követően Szűcs-Varga Zsuzsanna visszatekintett az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár átadására, 1984-re, amin ő még óvodásként vett részt.

Az ünnepélyes avatót 1984. május 11-én tartották, s ez egybeesett azzal, hogy a Nádudvari Vöröscsillag Tsz akkor nyerte el a Kiváló Termelőszövetkezet Díjat.

Szabó István, az akkori elnök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a frissiben létrehozott új, igényes keret új, nemes igényeket vált ki a nádudvariakból. Ez az igényesség átlépi az otthonok és a munkahelyek küszöbét, s ezáltal a kultúra méltó keretekhez jut Nádudvaron. A minőségi kultúrára már akkor is igény mutatkozott, a kisgyermekektől egészen a nyugdíjas korosztályig.

A nádudvari művelődési ház az elmúlt időszakban a térség meghatározó és alakító szereplőjévé vált, mert azóta is színvonalas kiállításokat, előadásokat és koncerteket tartottak benne. Generációk nőhettek itt fel a kultúra iránti igénnyel áthatva, s ez ma nemcsak egy épület, hanem a pezsgő kulturális élet szimbóluma is. Az intézmény vezetője megköszönte valamennyi elődje munkáját, akikre azóta is bizton számíthat. Nagy örömére szolgál, hogy a művelődési központ idén, egy kétéves tárgyalássorozat után, a Nádudvari Önkormányzat tulajdonába kerül át.

Maczik Erika

Maczik Erika a megnyitón 4. osztályos kisdiákként vett részt, ma pedig elsőként azokat a szakembereket köszöntötte, akik annak idején munkájukkal járultak hozzá ennek a kulturális intézménynek a megvalósulásához. A 40. évforduló arra ad alkalmat, hogy a kultúrát ünnepeljék Nádudvaron, s tudni kell, hogy arrafelé ez legjellemzőbb módon a mezőgazdasághoz kötődik, a kifejezés onnan származik.

A településen erős a kötődése a nádudvari fazekasságnak, ami nem is csoda, hisz a művelődési ház 40 évvel ezelőtti megnyitásakor helyet kapott benne egy fazekasműhely is. Ez a mai napig működik, oktatási célokat szolgálva.

Az épület tervezői között szerepel Makovecz Imre is, a kivitelezésben pedig az akkori termelőszövetkezet egyszerű, de dolgos emberei működtek közre, mégpedig a lehető legmagasabb színvonalon, maradandót alkotva.

A művelődési ház megálmodója Szabó István volt, aki akkor a Nádudvari Vöröscsillag Tsz-t irányította elnökként. A korabeli sajtóban ma is olvasható az ő sok mindent eldöntő véleménye: „a nádudvari gazdasági eredményekhez méltó kulturális intézményt akarunk létrehozni!” Kiderült, ez a vágyuk is teljes egészében teljesült, a közelmúltban pedig határozott előrelépés történt a művelődési ház tulajdonlási ügyében. Az önkormányzat kezdeményezte 2 évvel ezelőtt a tulajdonba vételt, a megvásárlás megtörtént, így 2024-től a Nádudvari Önkormányzat lesz a művelődési központ kizárólagos tulajdonosa. Ezzel egy korábbi, minden tekintetben sikeres korszak lezárul a művelődési ház életében, és most egy újat nyitnak meg. A neve továbbra is marad Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: