0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Így találják meg a kutyák a mérgező növényeket betakarítás előtt

A kiképzett kereső kutyák tökéletesen kiszagolják a drogokat és a robbanóanyagokat és kiderült, olyan mérgező növényeket is megtalálnak, amelyek lehetetlenné teszik a termés eladását.

Már nagyon kis mennyiségű szennyeződés esetén sem lehet a fűszernövényeket vagy fűszereket értékesíteni az EU-ban. Ezért a bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok projektjében azt tesztelik, hogyan képesek a kereső kutyák megtalálni a mérgező növényeket a szántóföldön lévő különleges kultúrákban.

A kutyák elsősorban olyan mérgező növények után kutatnak, amelyek úgynevezett pirrolizidin alkaloidokat (PA-k) tartalmaznak. A PA-k olyan másodlagos növényi anyagok, amelyeket a ragadozók ellen fejlesztenek ki a növények.

Az ilyen növények  felfedezése különösen fontos a gyógynövény- és fűszerültetvényeken. Ausztriában az őshonos PA-mérgező növények, például a közönséges aggófű (Senecio vulgaris) mellett olyan invazív fajok is előfordulnak, mint a tavaszi aggófű (S. vernalis) vagy a vesszős aggófű (S. inaequidens), amelyeket Kelet-Európából vagy Dél-Afrikából vittek be.

Még a rendkívül alacsony szennyezettségi szintek is ahhoz vezethetnek, hogy a fűszernövényeket vagy fűszereket nem lehet többé árusítani az EU-ban. A tilalmat azért vezették be, mert a PA-k rendszeres fogyasztása, még ha nagyon kis mennyiségben is gyakran rákkeltő, nagyobb dózisban pedig károsítja a májat, mivel a toxin felhalmozódik a májban.

Ezért az EU 2022-ben számos termékre szigorú határértékeket állapított meg – mondja Silvia Winter, a Növényvédelmi Intézet munkatársa.

A Természetvédelmi Kutyaszövetség keresőkutyáit először friss és szárított növényekkel képzik ki. Ezzel egyidejűleg elemezik az illékony szerves vegyületeket ezekben a mintákban. A kutatók így szeretnék megérteni, hogy az illóolajok tartalma és összetétele hogyan befolyásolja a keresés sikerét. Ezt követően végeznek  gyógynövényekkel és fűszerekkel beültetett termőterületeken dolgoznak majd a kutyák. A kísérlet során az is kiderül, hogy milyen környezeti tényezők befolyásolják leginkább a keresés sikerét.

Amikor a kiképzésük befejeződik, a  kereső kutyáknak a lehető leghamarabb meg kell találniuk a potenciális mérgező növényeket és képesnek kell lenniük arra is, hogy megbízhatóan felismerjék a fiatal, nem virágzó példányokat.

Ezeket az emberek számára kevésbé könnyű felismerni, különösen,  tavasszal, amikor még nem virágoznak, mint például a vesszős aggófű.

Egy nagy területen ezek a mérgező növények könnyen figyelmen kívül hagyhatók. A projekt megmutatja, hogyan lehet az állati készségeket a legmodernebb technológiával kombinálni az élelmiszerbiztonság érdekében a mezőgazdaságban. Ez remélhetőleg csökkenteni fogja a munkaerő-ráfordítást és a gyomirtó szerek használatát – mondja Silvia Winter projektvezető.

Forrás: agrarheute.com