0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Ösztönzi az együttműködést – interjú a FruitVeB elnökével

Több oktatói, kutatói díja után a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetéssel is elismert szakemberrel, Apáti Ferenccel hivatásról, a zöldség-gyümölcs ágazat helyzetéről, a FruitVeB céljairól beszélgettünk.

Nem elég dolgozni, mutatni, kommunikálni is kell az eredményeket.

Valószínűleg az elemzéseinknek, napi híreinknek köszönhető a FruitVeB honlap látogatottságának megugrása. Egész jó a munkakapcsolat az Agrárminisztériummal, figyelembe veszik a véleményünket a pályázati kiírásoknál, jogszabályok megalkotásánál. A FruitVeB hetente egyeztet a NAK kertészeti munkacsoportjával is. Ez a háttérmunka persze nehezen megjeleníthető, de a tagoknak is tudniuk kell, hogy ágazati, szakmai kérdésekben megkerülhetetlen a szervezet, ami egyik cél volt az elnökké választásomkor is.

Mintegy 10-15 tész marketingprogramját is a FruitVeB viszi az utóbbi években, elsősorban online felületeken tesszük közzé a fogyasztóknak szánt üzeneteinket a hazai zöldségek-gyümölcsök értékeiről.

Augusztus 8–9-én Budapesten szervezik a Prognosfruit konferenciát, a Fruit­VeB technikai segítséget nyújt a házigazda alma-körte világszervezetnek (WAPA). Nagy elismerés, hogy bő két évtized után sikerült újra Budapestre hozni e rangos eseményt.

Nemcsak mondja, csinálja is

Családi gazdaságukban éppen harminc éve telepítették az első 7 hektár almaültetvényt, amit tíz év alatt 30 hektárra növeltek. Az ágazatra kívülről is rálátó szakemberként milyen jövőt lát a gazdálkodásban?

Apáti FerencCsak az intenzív gazdálkodás és a közös, szervezett értékesítés jövőjében hiszek. Nálunk mind a kettő működik, bár a fejlődésnek sosincs vége: korszerű fajtákkal és azokhoz igazított technológiával, csepegtető öntözéssel, okszerű táp­anyag-utánpótlással, kémiai termésritkítással dolgozunk.

A klímaváltozás elleni védelmi technológiák terén folyamatosan fejlesztünk, és két-három éven belül eljutunk oda, hogy a teljes ültetvényfelületünk öntözött, jéghálóval takart és hatékony fagyvédelmi technológiával ellátott lesz.

Kizárólag étkezési alma termelésére törekszünk, és úgy gondolom, hogy a jövőben a frisspiaci gyümölcstermesztés csak intenzív, öntözött, jég- és fagyvédett ültetvényekben lesz versenyképes.

A fejlesztések többségét pályázati pénzekkel valósítottuk meg, de hitel nélkül, vagyis csak a saját tőkénkre és a támogatásokra alapoztunk. Az idei kertészeti korszerűsítési támogatásra is pályázunk. Az összes szükséges erő- és munkagép rendelkezésünkre áll a családi gazdaságban, és bár van egy 450 tonnás hagyományos hűtőtárolónk, szedés után az almát azonnal a Zöld Kert-TÉSZ szövetkezetbe szállítjuk, amelynek kezdetektől tagja vagyunk. A csengeri székhelyű tész végzi a posztharveszt munkát és az értékesítést. Logisztikailag ez számunkra kényelmes állapot és megvan a bizalom is közöttünk.

A gazdaságunk nagy vagyont képez, és látom benne az üzleti, piaci lehetőséget.

Bár a munka java részét még mindig az édesapám végzi, a kritikus időszakokban ott vagyok, főként azoknál a munkafolyamatoknál, melyeket nem feltétlenül bízunk az alkalmazottakra. Így tavasszal a termésritkítás, növényvédelem, ősszel a szüret szervezése az én feladatom, továbbá a pályázati és adminisztrációs munkát viszem.

A sok munkából eredő rövid távú lemondás remélhetően később meghozza gyümölcsét.

Igen, ebben bízom én is. Az éveket azonban nem lehet visszaforgatni, ezért igyekszem nagyobb figyelmet fordítani a családomra, a gyermekeimre és az egészségem megőrzésére. Köszönhetően annak, hogy az egyetemen és a FruitVeB-ben is egyre jobb és nagyobb csapat vesz körül, lassan tényleg „visszavehetek” annyit, hogy a magánéletre is több minőségi idő jusson.

Ez is érdekelheti:

Helybe hozzák a legfrissebb eredményeket, információkat

Színészek égen–földön

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: