A kétévenkénti rangos eseményre felváltva kerül sor Európában és azon kívül, és mivel a legutóbbit a Covid miatt online tartották, a szokásosnál is nagyobb az igény a személyes találkozásokra. Az előzetes jelentkezések szerint több mint húsz országból érkeznek, eddig 65 absztraktok fogadtak be a szervezők, ebből 35 tartalmát előadásban ismertetik, 30 pedig poszteren lesz kiállítva. Az előzményekről és a részletekről Helyes Lajos egyetemi tanárt, a MATE doktori és habilitációs központ főigazgatóját, valamint Palotás Gábort, az Univer Product Zrt. kutatás-fejlesztési és minőségügyi vezérigazgató-helyettesét kérdeztük a MMG Direkt adásában.
Cseppet sem meglepő, hogy Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az Univer Product Zrt. a két szervezője a nemzetközi eseménynek. Az egyetem jogelődjein ugyanis évtizedek óta oktatják, kutatják az ipari paradicsom termesztéstechnológiáját.
Sőt, ez az egyetlen intézmény Közép-Európában, ahol tartamkísérleteket végeznek immár több mint hat évtizede, és ezzel hasznos tanácsokat, technológiai ajánlásokat tudnak adni a termelőknek egyebek közt arról, hogyan befolyásolja az öntözés a termés mennyiségét és a bogyók beltartalmát. Az Univer pedig a legnagyobb ipariparadicsom-integrátor és -feldolgozó hazánkban.
A termesztésnek és feldolgozásnak azonban nagy hagyománya van hazánkban, ez is segített elérni, hogy nyáron ránk figyel a világ, itt gyűlnek össze az iparág meghatározó kutatói, termelői, feldolgozói.
– Az 1970-80-as években még előfordult, hogy 300-400 ezer tonna termést dolgoztunk fel, ami akkor nem volt jelentéktelen mennyiség és ma sem lenne az. Aztán mélyrepülésbe kezdtünk, 2012-ben mindössze 211 hektáron 15 ezer tonna ipari paradicsomot takarítottunk be. Ebből a tetszhalott állapotból az hozta a kilábalást, hogy az Univer Product Zrt. két lépcsőben, 2014-ben és 2017-ben korszerűsítette és bővítette paradicsomfeldolgozó üzemét. A fejlesztéssel számottevően megnövekedett az éves feldolgozás, és abból a késztermékgyártás, a nagyobb alapanyagigény pedig a termesztést is fellendítette. Ezzel párhuzamosan az Univer egyre inkább bekapcsolódott ipari paradicsomra irányuló nemzetközi tudományos vérkeringésbe, magyarázta Palotás Gábor, hogy a mediterrán régió paradicsomfeldolgozó szervezeteit tömörítő szövetségnek (AMITOM) is társult tagja lett az Univer. Ezzel pedig megnyíltak a csatornák sok hasznos információ előtt.