0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Megváltozik a ló személyisége ellés után?

Megváltozhat-e a kanca személyisége ellés után? Ez egy nagyszerű kérdés, amire nehéz határozott választ adni.

A vemhességi hormonok, majd a csikó jelenléte az oldalán átmenetileg megváltoztathatja a kanca viselkedését. Nem nagyon létezik kutatás a hosszú távú változásokról, különös tekintettel az edzésre és a teljesítményviselkedésre.

ló
Fotó: Somogyvári Anett

A „népi bölcsesség” szerint a kanca ellés után lágyabb lesz, de sok anekdotikus jelentés szerint mindkét eset előfordulhat – igen, megváltozik, vagy nem, a csikó elválasztása után visszatér régi személyiségéhez.

Azonban van néhány megfontolandó gondolat, amelyek segíthetnek abban, hogy választ kapjunk a kanca viselkedésében történő nyilvánvaló változásra.

Ha a csikóját leválasztották, akkor jogos a változás, ha nem, akkor lehetséges, hogy a kanca viselkedésváltozásának az az oka, hogy az edzések alatt elhagyta a csikóját. A kancák nagyon egyéni módon reagálnak arra, ha külön vannak a csikójuktól, még akkor is, amikor a csikó már közel áll az elválasztáshoz, és mindketten függetlenebbnek tűnnek.

Először mindig szervi problémára kell gondolni

Ettől függetlenül minden kancánál, akinek a viselkedése megváltozik, először mindig a szaporodási szervek betegségét kell figyelembe vennünk. Bizonyos petefészek-daganatok vagy tartós petefészek elváltozások határozottan viselkedésbeli változást okozhatnak. A méhfertőzések, még a nagyon súlyosak is, nem okozhatnak általános élettani vagy viselkedésbeli változásokat, de azokat is érdemes megfontolni.

Ezért érdemes az állatorvossal elvégeztetni a kanca reproduktív vizsgálatát.

A múltban szerzett tapasztalatok is számítanak

A múltbeli tapasztalatok is befolyásolhatják a jelenlegi viselkedést, és a látszólagos személyiségváltozások valójában csak tanult válaszok. Érdemes tehát alaposan átgondolni a kanca viselkedését, és azt, hogyan bántak vele a termékenyítés, a vemhesség, az ellés, és az ellést követő időszak alatt.

Történt-e változás abban, hogy ki gondozta a kancát a vemhesség alatt és a csikózás után? Lehetséges, hogy megtanult néhány nemkívánatos viselkedést másokkal való interakciójából? Rendkívül védelmező anya volt?

Ha igen, akkor talán megtanult néhány viselkedést, hogy rávegye az embereket, hogy hagyják békén, amit hatékonyan átültet a lovas karrierjébe.

Talán védelmező szerepet is magára öltött a kanca, ami miatt ijedősnek tűnhet. Figyelembe kell venni a kanca jelenlegi környezetét. Lehet, hogy a kancának már van tapasztalata ménnel (ha természetesen fedeztették), és a csikóval az oldalán másképp viselkedik, ha mén van a közelében. Ez még az ivarzási ciklusától függően is változhat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/The Horse

Magazin ajánló: