0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Tapasztalatcserére és helyi termékekre fókuszálva

Ízig-vérig gazdaasszonyt, Nagyné Legény Ildikót, a MAGOSZ Gazdaasszony Tagozat elnökét köszöntötte kiadónk MMG Direkt című műsorában Sári Enikő ügyvezető, hogy bemutassa a szervezet agráriumban betöltött szerepét, céljait és jövőbeli elképzeléseit.

A korábban szinte kizárólagosan férfiak működtette mezőgazdaságból napjainkra egyre több nő veszi ki a részét. Jól látszik ez a gazdakörökön, gazdafórumokon való férfi-nő részvételi arányon is. Ezeken a programokon a megnövekedett hölgy résztvevők aktívan bekapcsolódnak a szakmai egyeztetésekbe, információcserébe, ebből adódott, hogy a MAGOSZ a gazdaasszonyoknak külön tagozatot hoz létre.

 – Meglehetősen hamar alakult országos hatáskörűvé a Gazdaasszony Tagozat, melyet elsősorban a gazdatársadalom, a gazdakörök hölgy tagjai alkotnak.

Jelenleg körülbelül ezer tagot számlál a szervezet, de folyamatosan bővülünk; olyan hölgyeket is szeretettel fogadunk, akik bár nem gazdálkodnak, de szeretnének ehhez a közösséghez tartozni – mondta a tagozat elnöke, aki szerint azért dolgozik egyre több nő az agráriumban, mert a mezőgazdaság technológiai fejlődésével számos munkakör mellőzi a férfierőt, és ezekben a nők jobban tudnak érvényesülni.

– A hatékony gazdálkodás elengedhetetlen feltételévé vált az átlátható adminisztráció-kezelés, amit a nők deklaráltan jobban végeznek a férfiaknál. De mindig kiemelem a gazdaasszonyfórumokon, hogy mi, nők nem át akarjuk venni a férfiak szerepét a gazdálkodásban, hanem hatékonyan szeretnénk együttműködni, mert a férfi és a női kvalitások kiegészítik és felerősítik egymást.

Nagyné Legény Ildikó szerint a fiatal gazdaasszonyok utánpótlása is megoldott, ugyanis

azok a lányok, akik a családi gazdálkodásban szocializálódtak, egy részük szinte biztosan a mezőgazdaságban képzeli el a jövőjét.

Kevésbé látja reálisnak, hogy addig városi életet élő nő nekivágjon egy gazdálkodás felépítésének – bár az is igaz, hogy a pandémia felerősítette az élelmiszer-ellátás fontosságát, ami miatt sokan választották a saját maguk által megtermelt, egészséges élelmiszereket, és végül is ez az első nagy lépés egy rentábilis gazdálkodás kialakításához.

Az elnök a tagozat céljai között említette a gazdafórumok vármegyénkénti, akár településenkénti szervezését, hogy mindig naprakész információk birtokában legyenek a gazdaasszonyok, továbbá egy olyan platform kialakítása is a tervek között szerepel, ahol a helyi, kézműves termékek könnyebben értékesíthetőek, „hiszen ezek a vidék értékei, amit elérhetővé kell tenni az emberek számára”, vallja Nagyné Legény Ildikó.

búza gazdaasszony

– Sokan nem tudják, milyen előnyökkel jár a rövid értékesítési lánc: gazdaságosabbá válik a termelés, egészségesebb és helyi élelmiszereket tehetünk a kosarunkba, ráadásul ezzel a magyar gazdálkodókat is támogatjuk.

Ahhoz, hogy minél többen tisztában legyenek ezzel, társadalmon belüli szemléletformálásra van szükség, ám ehhez elsősorban fel kell áldozni a napjainkra az embereket körülölelő kényelmet. Hiszen sokkal egyszerűbb bemenni egy közeli, mindennapi nyitvatartással működő multinacionális cég boltjába, ahol a kakaótól az olajig mindent megtalálunk, mint kilátogatni hétvégenként egy piacra, és ott bevásárolni. Pedig a piac egy közösségteremtő csodálatos hely, ahová egy idő után akarva-akaratlanul is visszavágyunk.

Ilyen közösségteremtő rendezvényeket igyekszik a jövőben létrehozni a Gazdaasszony Tagozat minden vármegyében, ahol a kilátogatók megismerhetik és megkóstolhatják a helyi kézműves termékeket és készítőiket.

– Szeretnénk továbbá a jövőben megvalósítani a Gazdaasszonykosarat is, aminek tartalmát azok az említett helyi, kézműves alapanyagok, termékek képeznének, amiket rendszeresen, elegendő mennyiségben rendelkezésre tudunk bocsátani a majdani online megrendelők részére.

Ezeknek a termékeknek egy másik közvetítő csatornát is igyekszünk létrehozni a későbbiekben a Cibus Hungaricus Alapítvánnyal, logisztikai központok kiépítésével. De szeretnénk a közétkeztetésbe is beszervezni ezeket az egészséges alapanyagokat, hiszen minden térségben elegendő mennyiségben megtalálhatók. Ezzel gyermekeinket, a jövő generációját juttatnánk nap mint nap egészséges, hazai élelmiszerekhez.

Ez is érdekelheti:

Gasztropont – mentőöv helyi értékesítésre

Molnár Attila: Anyák napján

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: