0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Rekordszámú bor versenyzett az Olaszrizlingek balatonfüredi világbajnokságán

Minden korábbi várakozást meghaladva, 7 ország 349 bora érkezett be a GROW du Monde versenyre, amelyet harmadik alkalommal rendeztek meg, az idei évben Magyarország lehetett a házigazda

Minden korábbi várakozást meghaladva, 7 ország 349 bora érkezett be a GROW du Monde versenyre, amelyet harmadik alkalommal rendeztek meg, az idei évben Magyarország lehetett a házigazda. A Balaton Borrégió szervezésében minden balatoni borvidék bemutatkozhatott a 10 országból érkező zsűritagoknak, akik között több Master of Wine és Master Sommelier is volt.

A Balatonfüreden megrendezett díjátadó ünnepségen 5 trófeát adtak át a kategóriagyőzteseknek, ezen felül 17 platina, 82 arany-, 92 ezüst- és 82 bronzérem is gazdára talált.

Az Olaszrizlingek legnemzetközibb megmérettetését 2021-ben indította el három borszakíró, a horvát Saša Špiranec, a szerb Igor Luković és a magyar Győrffy Zoltán. A GROW du Monde olyan nemzetközi borverseny, amely az Olaszrizling, a Graševina, a Grašac beli, a Laški rizling, a Welschriesling és a Ryzlink vlašský borokat gyűjti össze, de lényegében ugyanarról a fajtáról beszélünk.

A világ minden tájáról érkezett borbírák (köztük több Master of Wine és Master Sommelier) a legjobb és legautentikusabb borokat keresik, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben az alapítók és a szervezők régóta és rendületlenül hisznek. Az idei évtől kezdve a Rizling Generáció, a rendezvény társszervezőjének kezdeményezésére a grow mint az olaszrizling szinonimája is felkerülhet a palackokra (akár kiegészítő megnevezésként), ami a nemzetközi piacokon előnyt és jobb felismerhetőséget is jelenthet.

A harmadik GROW du Monde versenyen öt kategóriában hirdettek győztest.

 • Legjobb fiatal Olaszrizling: Vino Gaube Laški Rizling 2023 (Szlovénia)
  Legjobb érlelt Olaszrizling: Vinařtsví No. 44 Dunajovský Vlašák Pašák 2022 (Csehország)
  Legjobb édes Olaszrizling: Galić Graševina „Mateo” Izborna berba 2018 (Horvátország)
  Legjobb narancs-/natúrbor: Vina Joannes Natura 2021 (Szlovénia)
  Legjobb Olaszrizling alapú házasítás: Figula Pincészet Olasz&Furmint 2021 (Magyarország)


A nemzetek éremtáblázata az alábbiak szerint alakult:

 • Magyarország 8 platina, 48 arany, 54 ezüst, 47 bronz
  Csehország 3 platina, 7 arany, 5 ezüst
  Szlovénia 3 platina, 1 arany, 4 ezüst, 5 bronz
  Horvátország 1 platina, 13 arany, 18 ezüst, 20 bronz
  Szerbia 1 platina, 7 arany, 7 ezüst, 6 bronz
  Szlovákia 1 platina, 5 arany, 2 ezüst, 2 bronz
  Olaszország 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz

A GROW Balaton rendezvénysorozat öt napja alatt a zsűri tagjai, köztük Caroline Gilby MW, Ivan Barbić MW vagy Ronn Wiegand MW&MS több borvidékre ellátogattak, 5 mesterkurzuson vehettek részt, ezeken mintegy 70 balatoni borászat boraival ismerkedhettek meg. A Balaton Borrégió, a Rizling Generáció, a Balatoni Kör és a Pécsi Borozó magazin társszervezésében megvalósult esemény elsősorban közösségi összefogás és lelkes támogatók segítségével valósulhatott meg.

A rendezvény szakmai támogatói a Badacsonyi Borvidéki Tanács, a Balatonboglári Borvidéki Tanács, a Balatonfüred-Csopaki Borvidéki Tanács, a Balatonfelvidéki Borvidéki Tanács, a Balatonfüredi hegyközség, a Balatonlellei hegyközség és a Somlói hegyközség voltak.

Eredmények: www.growdumonde.euGrow

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: