0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Repcevetőmag-piaci helyzet

A Kynetec Hungary Kft. tavaly őszi felmérésében 379 repcetermesztő gazdaság vett részt, ahol 46 188 hektáron termesztették a repcét, így a kultúraterület 25 százalékát művelték. A minta megyére és repceterületre nézve is reprezentatív.

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független, mezőgazdaságra szakosodott piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon és szerte a világon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, műtrágya-, valamint növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunkkal is szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik bármelyik kutatásunkban segítségünkre voltak. hibridet

Csökkenő terület

Az elmúlt hetekben már aktívan folyt az értékesítés. A termelők, az elmúlt évek adatai alapján, már május-júniusban kiválasztják az elvetendő terület több mint háromnegyedére azt a hibridet, hibrideket, amit vetni szeretnének.

ábra

Tavaly ősszel a repce vetésterülete, a hivatalos adatok alapján, 185 ezer hektárt tett ki, ami 2 százalékos területcsökkenést jelent az előző évhez képest (1. ábra).

A szerkivonások, a vártnál gyengébb termésátlagok és az időjárás kiszámíthatatlansága mind közrejátszanak abban, hogy fokozatosan csökken a repce vetésterülete.

A területcsökkenés ebben a szezonban a Dunántúlon volt a jellemző, az ország keleti tájain nőtt a vetett terület az előző évhez képest.

ábra

A területcsökkenéssel együtt felerősödött az a tendencia is, hogy a repce átlagos vetéssűrűsége, vetésnormája egyre inkább csökken, az utóbbi szezonokban főként a kalibrált vetőmagoknak köszönhetően.

Így, az idei aratási évben, a teljes területre vonatkoztatva átlagosan 3,65 hektárra vetnek egy zsák hibridrepce-vetőmagot a termelők, a vetésnorma átlaga 411 ezer mag hektáronként.

A 2. ábrán a fémzárolt hibridrepce-vetőmagra vonatkozó adatokat láthatjuk.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: