0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Szamóca nyugalmi időszak nélkül

A csökkentett fosszilisenergia-felhasználás melletti szamócahajtatás tesztelésére 2022 őszétől 2023 nyaráig két üvegházi kísérletet állítottak be Hollandiában.

A tanulmány célja az volt, hogy energiaernyők és LED-es pótmegvilágítás alkalmazásával a felére csökkentsék a gáz- és villamosenergia-fogyasztást. A kísérletben egy innovatív termesztéstechnológiát próbáltak ki. A jelenlegi termesztésre jellemző, hogy évi 3-4 hónapos ciklusok követik egymást, mindegyik vegetatív szakasszal kezdődik, amit a növény generatív fázisa követ.

szamóca

Ez azt jelenti, hogy több betakarítási csúcs is van és több olyan időszak, amikor a lehető legalacsonyabb hőmérsékletet kell tartani az üvegházban energiaernyős izolációval és energiaigényes hőelvezetéssel.

Az új módszer azonban nem engedné a növényeket nyugalmi állapotba kerülni, kiküszöbölve a nagy energiaigényes hűtési periódust a nyári időszakban. A vizsgálat során nem biztosítottak nyugalmi szakaszt a Fandango és Inspira fajtáknak, hanem fürtképző körülmények között nevelték őket. A jó termésképződést a nappalok hossza és a fényösszetétel is befolyásolja, ezekre további kutatások szükségesek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/kasalsenergiebron.nl

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: