0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Olaszországban is népszerű az ananász, de lesz elég belőle?

Az egyik legnagyobb olasz gyümölcs­importőr, az Alimentari Ortofrutticolo ABC családi vállalkozás 9400 tonna ananászt forgalmaz évente. A gyümölcs 90%-a Costa Ricából érkezik tengeren.

A szállítás során sem szakítják meg a hűtőláncot. Hetente csaknem 200 tonna ananászt fogadnak egész évben a raktárközpontjukba, ahonnan ellátják a kiskereskedelmi láncokat és egyéb piacokat. Jellemzően az MD2 fajtát vásárolják, mely ananász kellemesen savanyú és édes is egyszerre.

ananász

Az ananász népszerű, széles körben fogyasztott gyümölcs Olaszországban is. Az utóbbi hónapokban a 6-7-es osztályú, 12 kilogramm gyümölccsel töltött ládákért a nagykereskedők 14-16 eurót fizettek, míg ugyanilyen mennyiség a tövön beérett, sárga ananászból 16-18 euróba került. A kiskereskedelmi láncok pedig átlagosan 1,1-1,2 eurót adnak érte kilogrammonként.

A klímaváltozás és az El Niño hatásai miatt jelenleg ananászhiány van a piacon.

Az olasz kereskedő vállalat vezetői úgy vélik, hogy még több szakemberre lenne szükség a termesztésben, leginkább ott, ahol nem zölden szedik le, hanem a tövön hagyják megérni a gyümölcsöt, mert az több szaktudást igényel. Érdekes, hogy

a fogyasztók a zöld héjú ananászokat kevésbé választják, mert azt gondolják, hogy azok nem lehetnek édesek és szép sárga húsúak. Az új Green Honey fajta ezt kívánja megcáfolni,

zöld héjú, ám sárga húsú gyümölcsének ugyanis magas a Brix-értéke.

Ez is érdekelheti:

Ha igazán szereti a növényeket, ne hozzon haza külföldről egyet se!

Fogja ki az ebédjét!

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.com

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: