0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Rossz hír a Mozart-golyó (Mozartkugel) kedvelőinek

Miután több mint két éve bejelentették a Mozart-golyót gyártó „Salzburg Chocolate” cég fizetésképtelenségét, a grödingi édesipari vállalatnak az év végén be kell zárnia.

Salzburg Chocolate mozart golyó

A Mozart-golyó termékéről ismert „Salzburg Chocolate” 2021 novemberében csődöt jelentett. 2022 februárjában a Julius Meinl V. vezette román KEX Confectionery SA csoport vette át a salzburgi üzemet. A KEX-csoport korábban a svéd bonbongyártó Niemetz megmentésével szerzett jó hírnevet 2013-ban, de erőfeszítései ellenére sem tudta megmenteni a Salzburg Chocolate-t.

Az édességgyártó 1897-ben alakult , termékeit világszerte exportálta. A grödigi gyár bezárása egy korszak végét jelenti az osztrák édesiparban.

A gyártás leállítása

Salzburg Chocolate gyárKorábban a cég megmentésére elfogadták azt a szerkezetátalakítási tervet, amely három éven belül 100 százalékos visszafizetést írt elő a hitelezőknek. Ennek ellenére a vállalatnak le kellett állítania a termelés egy részét, és 25 alkalmazottat el kellett bocsátania 2022 decemberében. A nyersanyag-, csomagolóanyag-, szállítás- és energiaköltségek meredek emelkedése lehetetlenné tette a gazdaságos termelés folytatását.

A végső bezáráshoz különösen a kakaó árának megháromszorozása, és a legnagyobb vevővel való együttműködés megszűnése, valamint a túl nagy gyártóhely járult hozzá.

A Grödigben maradt 65 alkalmazott számára most az AMS Salzburggal közösen keresnek megoldást a továbbfoglalkoztatásra. Ugyanakkor előrehaladott tárgyalások folynak a gyártóhely értékesítéséről és jövőbeni használatáról.

A kakaóbab árának emelkedése

kakaóbabA kakaó problémás piaci helyzete mellett, amelyet a monokultúrák, gombás betegségek és az éghajlattal összefüggő szélsőséges időjárási események nehezítettek, a kakaóbab és a kakaótermékek általános drágulása a termelési költségek jelentős emelkedését eredményezte. A kakaóbab importára 2024 januárjában 73,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest, míg a kakaómassza és a kakaóvaj ára 49,4 százalékkal emelkedett.

Forrás: falstaff