0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Elvetették a tehén-büfögés utáni adót Új-Zélandon

A tervek szerint megadóztatták volna az állattartásból származó üvegházhatású gázok kibocsátását, azonban a hét elején az új-zélandi kormány elvetette a törvénytervezetet.

Ebben a hónapban mutatják be a parlamentben az új tervezetet, melynek célja az agrárszektort ne kötelezhessék a kibocsátások utáni adók megfizetésére – írja a Phys.org.

Todd McClay, Új-Zéland agrárminisztere kijelentette, hogy az újonnan megválasztott kormány célja az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségek teljesítése oly módon, ami nem lehetetleníti el gazdákat.

új-zéland tehén szarvasmarha adó gáz üvegházgáz

Véleménye szerint nem megoldás az, ha a termelést a tengeren túlra küldik. Különösen úgy nem, hogy a világot nagy mennyiségű élelmiszerrel ellátni képes országokban a szén-dioxid kibocsátás csökkentését nem veszik komolyan.

Az új-zélandi gazdaság egyik mozgatórugója a mezőgazdaság: 10 millió szarvasmarha és 25 millió juh legel az országban szabadon.

A kibocsátásnak kevesebb, mint fele származik a mezőgazdaságból, melyért főként a tehenek okolhatók. A szarvasmarhák kérődzése és bélgázképződése során metán szabadul fel, míg általánosságban az állattartás során keletkező vizeletből dinitrogén-oxid jut a légkörbe.

Míg a gazdák üdvözölték ezt a döntést, a környezetvédelmi csoportok élesen bírálták az új kormány döntését. A büfögés-adó elvetése mellett ugyanis az új olaj- és gázlelőhelyek felkutatását is engedélyezték öt év után. A Greenpeace szerint ezzel Új-Zéland totális háborút indított a természet ellen.

„Az elmúlt pár napban a koalíciós kormány nyilvánvalóvá tette, hogy a legszennyezőbb ágazatok, mint az ipari tejtermelés és az új olaj és gázlelőhelyek keresése szabadon használhatják a szennyük elvezetésére a légkörünket” – nyilatkozta a Greenpeace szóvivője, Niamh O’Flynn.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: