0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 19.

Dánia támogatja, ha kevesebbet böfög a szarvasmarha

Dánia támogatja a gazdákat abba, hogy olyan takarmány-adalékanyagokat vásároljanak, amelyek csökkenti a szarvasmarhák metánkibocsátását.

Dániában a szarvasmarha az egyik legnépszerűbb haszonállat. Az ország ezt figyelembe véve 30 százalékkal szeretné csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátást. Ezen ambiciózus éghajlati célok elérése érdekében tett erőfeszítések részeként támogatják a gazdákat – közölte a dán kormány.

szarvasmarhaDánia, amely jelentős tejtermék-exportőr, a világon elsőként árazhatja be a mezőgazdasági kibocsátásokat, beleértve a böfögő tehenek metánkibocsátását is, mely lépés széleskörű politikai támogatást élvez.

A metán, amely a szén-dioxidnál erősebb üvegházhatású gáz, a tehenek és más kérődzők emésztésének természetes mellékterméke, a légkörbe kerül.

A skandináv ország vállalta, hogy 2030-ig 70%-kal csökkenti a kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Dánia földterületének több mint fele mezőgazdasági művelés alatt áll, és a dán Concito éghajlat-elemző műhely szerint a mezőgazdaság az ország szén-dioxid-kibocsátásának mintegy harmadáért felelős.

Mennyibe kerül a szarvasmarha böfögése?

A mezőgazdaságra eddig nem vonatkoztak éghajlati szabályozások, az ágazat szereplőit azonban aggasztja szén-dioxid-adó. Szerintük az extraadó a termelés csökkentésére és a gazdaságok bezárására kényszerítené őket.

Ehelyett a gazdák és a tejipar olyan adalékanyagok használatát szorgalmazzák, amelyek megállítják a tehenek gyomrában zajló erjedési folyamatot, megakadályozva ezzel a metántermelést.

A kormány 518 millió dán koronát (69,4 millió eurót) különített el a takarmányadalék finanszírozására.  Ettől azt várják, hogy 2030-ra 30%-kal csökkenteni fogja az ország mintegy 550 000 tejelő tehenének metánkibocsátását.

Az adalékanyagokat a dán politikusok és állatjóléti csoportok szkeptikusan fogadták, mert még mindig nem világos, megfelelnek-e a dán állatjóléti előírásoknak.

A holland székhelyű Royal DSM takarmányipari vállalat 2022-ben hagyott jóvá egy takarmányadalékot az EU-ban.

További érdekességek:

A charolais szarvasmarhák nyomában ma már a gyógynövényeké a terep

A legelés lélektana, avagy így hat a tehenek személyisége a legelőhasznosításra

Forrás: Reuters

Magazin ajánló: