0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Extrém időjárás egész Európában

Megszokhattuk már, hogy az utóbbi években szélsőséges időjárási jelenségekre kell számítanunk.

Egész Európa ezzel néz szembe, délen egyes helyeken rendkívüli csapadékmennyiség, máshol 40 fok fölötti hőség tapasztalható, de a kontinens többi részén is jelentenek kilengésekről. Magyarországon készülhetünk az év első hőhullámára.

Az utóbbi napokban rendkívüli forróság öntötte el Dél-Európa egy részét, főként Olaszországot és Görögországot. Míg Olaszország északi részén egy északi légáramlat miatt hűvös és kiszámíthatatlan az időjárás, délen afrikai anticiklon érvényesül.

Görögországban a következő napokban bőven 40 fokot meghaladó hőségre számítanak,

ezért rendkívüli intézkedéseket hoztak, szünetel például az oktatás. Athénban már az elmúlt napokban is közelítette a hőmérséklet a 40 fokos határt, a szabadtéri turisztikai helyszíneket, mint az Akropolisz, le is zárták a látogatók elől. Ilyenkor sajnos az erdőtüzek esélye is nő, amik a mezőgazdasági területeket is veszélyeztetik. Cipruson már evakuálni is kellett erődtüzek miatt, amik folyamatosan terjednek.

Extrém időjárás várható az elkövetkező napokban

Az Egyesült Királyságban jövő hétfőre olyan melegfrontot vetítenek előre a meteorológusok, ami miatt még az éjszakai órákban sem hűl 24 fok alá a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint a szigetország déli részén egész júniusban száraz, forró és napos időre kell számítani.

Törökországban szintén magas a hőmérséklet, 8-12 fokkal haladja meg az ilyenkor szokásos átlagot.

Magyarországra nézve némileg aggasztó, hogy júniusban a dél-európai hőség enyhül, és elképzelhető, hogy Közép-Európa következik, ideérkezik a hőhullám.

Mindeközben Spanyolország egyes területein nem a hőség okoz gondot, hanem a rendkívüli esőzések. Északon a hét elején 50 liter/négyzetméter csapadék hullot egyetlen óra alatt, de az ország déli régióiban még ennél is több.

A jelenlegi enyhe, csapadékos időjárást Magyarországon a jövő héten hőség váltja fel. Az előrejelzések szerint 19-20-án akár 35 fok is lehet Budapesten.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / idokep.hu